70% от пълнолетните в 27 държави внимателно следят новините за руската инвазия в Украйна, а 61% смятат, че тя представлява значителна опасност и за тяхната страна. Това показва проучване, проведено от института за изследвания на общественото мнение Ipsos.

Мнозинството от анкетираните във всяка една от обхванатите от изследването държави подкрепят приемането на украински бежанци и се противопоставят на военното участие в конфликта. Въпреки това мненията относно икономическите санкции и предоставянето на оръжие на украинските военни се различават значително в различните страни.

Проучването е проведено сред 19 000 възрастни на възраст под 75 години между 25 март и 3 април в онлайн платформата на Ipsos Global Advisor.

Светът гледа

Тези, които следят новините за войната в Украйна, съставляват между 57% и 77% от анкетираните във всички освен в три от 27-те изследвани страни. Единствените изключения са Япония (89%) и Швеция (83%) в единия край на спектъра и Малайзия (49%) в другия край.

В световен мащаб най-голямо внимание на събитията в Украйна обръщат хората над 50-годишна възраст (78%), лицата, вземащи бизнес решения (76%), и тези с университетско образование (73%).

Голяма опасност за света

Средно 82% от анкетираните в 27-те страни заявяват, че войната в Украйна представлява голям или доста голям риск за света като цяло, а 61% считат, че това се отразява и на тяхната страна. Възприятието, че собствената страна е изправена пред значителен риск, е най-разпространено в Япония (87%), Полша (77%), Южна Корея (77%) и Швеция (75%).

В световен мащаб около една трета са на мнение, че това представлява поне значителен риск лично за тях (36%), за семейството им (34%) и работата или бизнеса им (37%). Държавите, чиито граждани са склонни да се чувстват лично изложени на риск от войната в Украйна, са Индия (56%), Полша (50%), Япония (53%) и Италия (48%).

анкета

С кое ни заплашва най-вече конфликтът в Украйна?

Виж резултати

Спирането на транзита на газа 12.8%

Скокът на цените 50.3%

Бежанска вълна 5.3%

След Украйна, ще бъдем следващите 19.5%

С нищо 12.2%

Широка подкрепа за украинския народ

В световен мащаб три четвърти (74%) са съгласни, че страната им трябва да приеме украински бежанци, но шестима от десет запитани (61%) считат, че тя не може да си позволи финансова подкрепа за Украйна.

Във всяка от 27-те държави повечето анкетирани граждани са съгласни, че страната им трябва да приеме украински бежанци от настоящия конфликт. Това мнение е особено ясно изразено в Полша (84%) - страната, която е приела най-много украински бежанци досега. Най-много подкрепящи това мнение има в Швеция (89%), Нидерландия (86%) и Испания (85%). На противоположния полюс е Турция (53%), която вече е дала убежище на четири милиона бежанци, предимно от Сирия.

Огромното мнозинство хора във всички нововъзникващи икономики смятат, че предвид настоящата икономическа криза тяхната страна не може да си позволи да отпуска финансова помощ на Украйна. Не на това мнение обаче са повече от половината анкетирани в няколко държави с високи доходи, сред които Швеция (67%), Нидерландия (63%) и Франция (55%).

Без консенсус за подкрепа на военния отговор на Украйна

Средно в световен мащаб повечето от хората са на мнение, че тяхната страна трябва да подкрепя суверенни държави, когато те са нападнати (70%) и че бездействието в Украйна ще насърчи Русия да предприеме допълнителни военни действия другаде (68%). В същото време обаче мнозинството от анкетирани заявява, че страната им трябва да избягва военно участие (72%) и че военните действия в Украйна ще насърчат атаките срещу други държави (68%). Противоречиво и предпазливо, световното обществено мнение за това как трябва да се отговори на руската агресия в Украйна, е разделено:

  • В Саудитска Арабия, Унгария, Малайзия и Индия преобладава мнението, че "проблемите на Украйна не са наша работа и ние не трябва да се намесваме". Споделят го и половината от анкетираните в Мексико, Израел и Аржентина. На обратното мнение, с изключение на Унгария, са между 65% и 80% във всички осем други анкетирани страни членки на Европейския съюз, както и във Великобритания, САЩ, Канада, Австралия, Япония и Южна Корея.
  • Докато повече от четирима от всеки пет в Полша, Швеция, Великобритания и Индия са съгласни, че тяхната страна трябва да подкрепя суверенни държави, когато бъдат нападнати, само около половината от запитаните в Мексико, Унгария и Бразилия споделят това мнение.
  • Повече от ¾ от анкетираните във Великобритания, Япония, САЩ, Австралия и Полша смятат, че бездействието в Украйна ще насърчи Русия да нападне други страни, спрямо по-малко от половината в Унгария и Израел, които са на същото мнение.
Завръщането на империализма?

Завръщането на империализма?

Заплашено е бъдещето на света и основен принцип на международното право: Териториалната цялост на държавите

Различията са по-големи, когато става въпрос за предоставяне на военна помощ или изпращане на войски в Украйна. Средно в световен мащаб около една трета подкрепят страната им да предоставя оръжия на украинските военни (36%), финансиране на украинските военни (33%) и да изпраща войски в съседни на Украйна страни от НАТО (32%). Всяко едно от тези предложения обаче събира подкрепа от мнозинството в няколко държави:

  • Нидерландия, Великобритания, Швеция, САЩ, Канада, Полша, Германия, Франция и Австралия за снабдяване на украинските военни с оръжие;
  • Великобритания, Германия, Канада и САЩ за предоставяне на финансова помощ на украинските военни;
  • Нидерландия, Великобритания, Канада, Франция и Белгия за изпращане на войски в съседни на Украйна страни от НАТО.

Въпреки това подкрепящите изпращането на собствени войски в Украйна са малцинство във всяка една от 27-те държави - средно 17%.

Разнопосочни мнения относно икономическите санкции

Средно в световен мащаб две трети са съгласни, че "икономическите санкции, наложени на Русия от много страни, са ефективна тактика за прекратяване на войната" - от 50% в Унгария до 78% в Южна Корея. Подкрепата за санкциите и други икономически действия обаче варира в по-голяма степен в различните страни.

Малко над половината във всяка от 27-те държави (54%) са съгласни, че си струва плащането на по-скъпи гориво и газ вследствие санкциите срещу Русия, за да се защити друга суверенна държава. Въпреки това, докато над 75% в Южна Корея и Полша са на това мнение, то се споделя от по-малко от 40% в Мексико, Перу, Унгария, Бразилия и Аржентина.

Едва 40% средно в световен мащаб подкрепят забраната за вноса на петрол и газ от Русия в тяхната страна дори ако това доведе до по-нататъшно увеличение на цените. Докато повече от 50% във Великобритания, Канада, Швеция, Полша, Австралия, САЩ и Франция подкрепят такава забрана, привърженици на тази идея са по-малко от 20% в Унгария и Турция. В Германия, която е силно се колебаят.

Подкрепата за въвеждането на допълнителни санкции срещу Русия е средно 48% в световен мащаб. Отново на това мнение е мнозинството във всички изследвани страни от ЕС, с изключение на Унгария, както и във Великобритания (с цели 75%), Канада, САЩ, Австралия, Япония и Южна Корея. На други места подкрепата за тази идея варира от 23% (в Турция) до 40% в Южна Африка и Индия. Мненията дали да се конфискуват активите на руски олигарси, свързани с руския президент Владимир Путин, показват почти идентичен модел на подкрепа от мнозинството в същите държави.

На кого прилича Путин?

На кого прилича Путин?

Изредените сравнения не могат да се избегнат. И повечето от тях едва ли удовлетворяват Владимир Владимирович...

Да има или да няма диалог

Мненията за това дали една страна трябва да продължи дипломатическите си отношения с Русия се различават значително. В световен мащаб средно 38% го подкрепят, 29% са против, а 33% не са сигурни. Подкрепата варира от 63% в Турция до едва 19% в Полша. Държавите, в които подкрепата за продължаване на дипломатическия ангажимент е най-висока, включват не само някои от тези, където мнозинството смята, че проблемите на Украйна не са "наша работа" (Саудитска Арабия, Индия, Израел) и/или където желанието за подкрепа на украинските военни е ниско (Турция), но и трите най-големи страни от ЕС (Германия, Франция и Италия).