Беше 1:11 сутринта московско време, когато двадесетгодишен стрелец в Бътлър, Пенсилвания, извърши покушение срещу бившия президент Тръмп. Късният час малко попречи на ентусиазма на прокремълските пропагандисти, инфлуенсъри и апаратчици. Когато повечето руснаци се събудиха, те бяха посрещнати с море от репортажи и коментари, които смесваха американския конспиратизъм с ясно руските цели и интереси, пише Atlantic Council.

Тези ранни разкази предоставят завладяващ поглед върху руската медийна екосистема в действие. Те също така предполагат как и къде могат да бъдат съсредоточени усилията за руското влияние през следващите седмици.

Официални руски източници на високо ниво бързо се включиха и разшириха хиперпартийните спекулации, които заляха социалните медии на САЩ заедно с новините за опита за убийство. В Telegram екосистемата от близки до Кремъл персони и военни блогъри направиха нещата още една крачка напред, ангажирайки се с дивите американски спекулации относно подготовката и мотивацията на бъдещия убиец и опитвайки се да обвържат някакъв вид заговор с продължаващата подкрепа на САЩ за Украйна.

Въпреки че това покритие не беше монолитно, то се фокусира върху няколко ключови теми. Това беше предполагаемата "опасна" реторика на президента Байдън; съучастие или заговор от Тайните служби на САЩ (дължащи се, според някои блогъри, на съществуването на глобален заговор за убийство в САЩ); и неизбежността от втора американска гражданска война. В някои случаи руските влиятелни хора се борят да балансират симпатиите си към Тръмп с по-общото си презрение към Съединените щати. Като цяло тези проруски гласове се опитваха да обвържат опита за убийство с продължаващата война на Русия срещу Украйна.

По време на публикуването DFRLab не е идентифицирал широкомащабни злонамерени кампании за влияние от проруски актьори, които се стремят да се възползват от това събитие. Това не е изненадващо. В много случаи подобни насочени усилия за манипулиране на информация, експлоатиращи извънредни новинарски събития, се вкореняват, след като глобалното внимание се отдалечи. DFRLab също идентифицира няколко случая, в които руски актьори се стремят да създават наистина нови разкази. Предвид обема и интензивността на спекулациите в социалните медии на САЩ, дори нямаше толкова голяма нужда.

Официалните руски източници отварят вратата за конспирации

Сред първите представители на Кремъл, които коментираха опита за покушение, беше говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. В своите забележки, които бяха разпространени в прокремълските медии, Песков обвини администрацията на Байдън в създаването на атмосфера, довела до атаката. "Не вярваме, че опитът за елиминиране и убийство на Тръмп е организиран от сегашните власти", каза той. "Но атмосферата около кандидата Тръмп... провокира това, пред което Америка се изправя днес."

След като се дистанцира от идеята, че заговорът е бил заговор на правителството на САЩ, Песков намекна, че това всъщност може да е заговор на правителството на САЩ. "След многобройни опити за отстраняване на кандидата Тръмп от политическата арена, като се използват първите правни инструменти, съдилища, прокурори, опити за политическа дискредитация и компрометиране на кандидата, за всички външни наблюдатели беше очевидно, че животът му е в опасност", добави той.

Малко след това говорителят на руското външно министерство Мария Захарова се включи в Telegram и размишляваше пред своите близо 500 000 абонати за убийството през 1968 г. на кандидата за президент на САЩ Робърт Ф. Кенеди и пропуските в сигурността, които изглежда свързват двата случая. Тя предположи, че това е почти неизбежният резултат от американската помощ за Украйна, тъй като тероризмът се е върнал към американските брегове от тази "машина за убийства".

Руският политически коментатор Игор Димитриев, бивш депутат от градския съвет на Одеса, заяви, че политическата реторика на САЩ играе в ръцете на стрелец-вълк-единак, който търси възможност да си изгради име. "Далеч съм от мисълта, че злонамерени разузнавателни агенции измислят операции за елиминиране на непокорни лидери на държави", пише той. "Не, предполагам, че не работи по този начин. Просто медиите и политическите експерти създават ситуация, в която лудите се вълнуват, нощуват будни и мечтаят да отърват света от конкретен диктатор. Някои от лунатиците ще намерят пистолет и ще решат да извършат убийство, за което са получили морална заслуга от владетелите на умовете си."

Спекулациите на други полуофициални руски източници размиха границата между безотговорна реторика и конспирация. "Стрелбата е пряка последица от години на дехуманизация на републиканеца от неговите опоненти от Демократическата партия", коментира Валентин Богданов, шеф на бюрото в Ню Йорк на Всеруската държавна телевизионна и радиоразпръсквателна компания (VGTRK). "Цялата кампания на Байдън (досега) е изградена върху идеята, че Тръмп е абсолютно зло, което не може да бъде допуснато в Белия дом на никаква цена. Рано или късно щеше да се появи някой, който смята, че всяка цена е животът на Тръмп. Трябваше да има. И те го направиха."

Pul N3, популярен руски канал в Telegram, администриран от Дмитрий Смирнов от "Комсомолская Правда", сподели видео на бившия председател на Камарата на представителите на САЩ Нют Гингрич, обсъждащ опита за убийство. "Тръмп беше охулен от Джо Байдън, демократите и лявото крило повече от всеки президент след Ейбрахам Линкълн", преведе той думите на Гингрич. "И това беше политически акт. Това беше умишлен акт."

В заешката дупка

По-широката мрежа от проруски канали в Telegram се занимаваше с теории на конспирацията, циркулиращи в американските социални медии, добавяйки свои собствени пермутации и изпъстряйки анализа си с антиукраински коментари. Други прокремълски гласове се замислиха върху големия обем и интензивност на американския дискурс по темата, като някои стигнаха дотам, че предположиха, че това предвещава втора американска гражданска война.

Colonelcassad, популярен военен блогър в Telegram с повече от 860 000 абонати, подчерта забележки на президента Байдън от набиране на средства от 8 юли, в които той заяви: "Имам една работа и тя е да победя Доналд Тръмп. Абсолютно съм сигурен, че съм най-добрият човек, който може да направи това. И така, свършихме да говорим за дебата, време е да накараме Тръмп да се разправя." Тъй като руският блогър добави към този цитат увеличена снимка на окървавеното лице на Тръмп, внушението беше ясно.

MIG Rossiya, влиятелен, проруски военен Telegram канал с повече от 460 000 абонати, съпостави снимки от убийството на президента Джон Ф. Кенеди през 1963 г. със снимки на летящия куршум, който почти уби бившия президент Тръмп. Той включва надпис "Две снимки, които вече са влезли в историята". Абонатите на Telegram бяха оставени да размишляват върху дълбоката мрежа от теории на конспирацията, която все още витае около убийството на Кенеди, дори когато се формира ново поколение такива теории.

В друга публикация Тройка, проруски канал с близо 220 000 абонати, сподели екранна снимка на страница в Instagram, за която се твърди, че принадлежи на стрелеца, която включва изображения на украинското знаме и надпис на английски език: "НИЕ СТОИМ С УКРАЙНА." Изображението естествено беше фалшификат, една от многобройните подвеждащи снимки и профили в социалните медии, които се разпространиха из интернет в часовете преди убиецът да бъде официално идентифициран от служители на реда. Това не попречи да се разпространи далеч в рускоезичния Telegram, до още по-големи канали.

Някои от най-известните англоезични коментари на съседни на Русия актьори се опитваха да свържат опита за убийство на Тръмп с опита за убийство на словашкия премиер Робърт Фицо през май 2024 г. Този инцидент предизвика буря от конспиративни теории за съучастието на Запада и "мръсните медии" в насилието, подклаждано от руските медии (Фицо е широко възприеман като проруски и евроскептичен).

С разпространението на новините за покушението срещу Тръмп се разпространиха и сравненията със събитията в Словакия. Най-известната фигура, която направи подобен паралел, беше самият Фицо, който написа бележка на словашки език във Facebook, в която заяви, че опитът за убийство на Тръмп е последвал познат сценарий. Той обвини политическите опоненти на Тръмп, твърдейки, че те са се опитали да "вбесят обществеността толкова много, че някой неудачник да вземе пистолет".

Aussie Cossack, проруски пропагандист с повече от 60 000 последователи в X, предположи, че всичко това е част от заговор за убийството на популистки лидери, които се стремят да предотвратят Световна война, и предупреди, че унгарският премиер Орбан ще бъде следващият. Aussie Cossack се управлява от Симеон Бойков, австралийски гражданин, който рутинно разпространява вирусни лъжи и който получи руско гражданство миналата година, след като намери убежище в руското консулство в Сидни, за да избегне обвинения за нападение от местната полиция.

Други руски наблюдатели проявяваха по-голям интерес към общите конспирации на американската публика, отколкото да прокарват конкретна своя теория. Kotsnews, канал в Telegram с близо 570 000 абонати, управляван от Александър Котс, известен руски пропагандист и сътрудник на "Комсомолская правда", се подиграва на американците, че се "давят в теории на конспирацията", като същевременно намеква, че атаката може да е била централно планирана.

Поне по-умна гледна точка идва от руския писател и културен критик Платон Беседин. "Реакцията на стрелбата по Тръмп е показателна", написа той до своите 11 000 абонати в Telegram. "Изглежда, че обективното търсене на истината най-накрая е нещо от миналото. Хората пишат и излъчват изключително това, което отговаря на тяхната парадигма на възприятие. Крачка надясно, крачка наляво е взвод за разстрел. Така че всеки лагер ще се придържа към строго каноничната версия: проклетата дълбока държава / Тръмп е направил всичко сам." Беседин също се възползва от възможността да популяризира един от последните си видеоклипове в YouTube - критичен размисъл върху холивудския филм от 2024 г. "Гражданска война", който си представя бъдещ граждански конфликт и антиутопия в Съединените щати.

Наистина, перспективата за американска гражданска война се повдига редовно от руски блогъри, руски агенти за влияние и в руски коментари. Вячеслав Володин, председател на долната камара на руската Дума, сподели категорична оценка пред своите близо 1,2 милиона абонати в Telegram: "С дългогодишната си политика Съединените щати си позволиха да стигнат буквално до ръба на гражданската война". Той твърди, че скорошно "социологическо проучване" е определило 37 процента шанс за гражданска война в САЩ в случай на преизбиране на Байдън.

Военният кореспондент на Russia-24 Евгений Поддубни направи подобни твърдения пред своите над 700 000 абонати, заявявайки, че опитът за убийство на Тръмп може да "срине Щатите в бездната на гражданската война".

WTFMoldova?!, една от мрежата от анонимно управлявани и силно видими канали в Telegram, които наводняват молдовската информационна среда с проруско съдържание, повтори това настроение. "Ако стрелецът беше уцелил, тогава гражданска война в Щатите щеше да е почти неизбежна", написа оператор на канала до своите близо 10 000 абонати. "Живеем в много интересни времена."

Солидарност и горчивина

Някои краища на проруския Telegram изразиха солидарност и симпатия към Тръмп. Само шестдесет минути след опита за убийство, изключително популярният милиблогърски канал Operation Z разпространи необичайно изображение сред своите 1,5 милиона абонати. Това беше снимка на 152-милиметров снаряд от гаубица, за който се твърди, че е заснет от руските фронтови линии в украинския град Часов Яр. На него беше надраскано съобщение: "За ухото на Тръмп". Отне само още тридесет и четири минути на X инфлуенсъра Aussie Cossack, за да преведе и сподели това и други подобни послания с артилерийски снаряди с публиката си. За американците, които следят събития в платформата, известна преди като Twitter, това вероятно е сред първите съобщения на руски език, които биха видели.

В няколко проруски военни канала, особено тези, свързани с частната военна компания Wagner, може да се намери предизвикателна снимка на Тръмп непосредствено след убийството, насложена срещу руски флаг с думите: "Руснаците не се предават." По-общият канал Pul N3, фокусиран върху новини и коментари (повече от 340 000 абонати), сподели меме, което изразява съчувствие към Тръмп, въпреки че осъжда Съединените щати. Той представяше Тръмп до редица други убити президенти на САЩ с мерник над лицето му. "Истинска демокрация", гласеше надписът.

И все пак изразите на подкрепа за Тръмп също бяха придружени от горчивина, особено от тези, които следят отблизо руските военни усилия. В Telegram милблогърът Андрей Медведев предупреди своите 185 000 абонати, че тази новина не трябва да ги разсейва от фокуса им върху Украйна и че или ново президентство на Байдън, или Тръмп вероятно ще даде помощ на Украйна.

Имаше и страх. Милблогърът на Russia-24 Евгений Поддубни напомни на своите 700 000 абонати, че американска гражданска война няма да е от полза нито за Русия, нито за Китай, защото Съединените щати са ядрена сила и никой не може да предвиди кой може да се окаже начело на "червения бутон". Даниил Безносов, заместник-министър на информацията на контролираната от Русия Донецка народна република, изрази с предпазлив тон със своите около 320 000 абонати. "Този ​​опит за убийство предполага, че тези, които сега управляват западния свят, са полудели маниаци", каза той. "Ако са готови да убият собствените си президенти, тогава защо да не са в състояние да започнат ядрена война? Това е необходимо и важно да се мисли." Съобщението на Безносов беше препратено през екосистемата Wagner на Telegram.

Каналите на Wagner също намериха черен хумор в новините. Те се позоваха на руския закон, който дава право на ранените руски войници на три милиона рубли. Някои се шегуваха, че не е имал късмет да бъде ранен извън територията на така наречената "специална военна операция" на Русия в Украйна, защото няма да отговаря на изискванията. Други - споделящи мемета и променени изображения - твърдяха, че той все пак ще отговаря на условията.

Опортюнизъм в действие

През юни 2024 г. Washington Post съобщи за изтекли документи от Кремъл, които разкриват обширна руска операция за намеса в резултата от изборите за Европейски парламент. В центъра на тези усилия беше Виктор Медведчук, който се представя като "украинска опозиционна фигура", но служи като руска марионетка. Медведчук беше помогнал да ръководи усилия за повишаване на авторитета на европейските политици, които се противопоставят на украинската помощ и да се представи като лидер на жизнеспособно правителство в изгнание.

Малко след покушението срещу Тръмп Медведчук изглежда е насочил вниманието си към Съединените щати. На 16 юли руската пропагандна агенция ТАСС публикува англоезична история за писмо, изпратено до Тръмп от Виктор Медведчук. В писмото той твърди, че заявеното намерение на Тръмп да търси край на конфликта е вбесило както "нацисткия режим", така и украинския президент Володимир Зеленски и "неговите американски спонсори от администрацията на Байдън". Медведчук продължи: "Мисля, че украинска връзка може да се появи в делото за опит за убийство".

Поне в проруския Telegram вече опортюнистично са начертани "очевидни" връзки между Украйна и опита за убийство на Тръмп.