Очевидно Европа очакваше снощното поражение на споразумението за Брекзит в британския парламент.

Секунди след като резултатите от гласуването бяха обявени, предварително подготвени туитове, изразяващи разочарование, бяха публикувани от лидерите на Европейския съюз. След като остават 73 дни до деня на Брекзит (29 март), председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск апелираха (още веднъж) за яснота от страна на Великобритания.

Провалът на Мей за Брекзит - най-големият от измислянето на британския парламент

Провалът на Мей за Брекзит - най-големият от измислянето на британския парламент

Никога премиер не е губил с 232 гласа разлика

Би Би Си отбелязва, че онези във Великобритания, които очакват ЕС да се втурне презглава да спасява сделката, предлагайки промени в нея, трябва да се откажат.

Европейските лидери нямат съгласуван План Б в ръкава си и не виждат никакво предимство в борбата за намиране на такъв.

Те смятат, че дебатът в Обединеното кралство трябва да продължи.

"Важно е да не бързаме сега", призова Анегрет Крамп-Каренбауер, която наследи Ангела Меркел като председател на Християндемократическия съюз и е виждана като бъдещ канцлер на Германия.

Борис Джонсън: Мей получи огромен мандат да договори нова сделка за Брекзит

Борис Джонсън: Мей получи огромен мандат да договори нова сделка за Брекзит

Брекзит без сделка все още бил възможност

Със задаващата се перспектива за по-мек Брекзит, както и възможността, макар и малка, да няма Брекзит изобщо, ЕС смята, че не е време да се бърза. Много по-ефективно е да се поддържа натиска.

Дипломат от ЕС е коментирал пред Би Би Си, че Тереза Мей трябва да спести самолетното гориво и да не планира да лети до Брюксел в скоро време.

"Няма да проведем специална среща на върха или нещо подобно", отсякъл ЕС дипломатът, допълвайки: "Ние, европейците, не можем да направим нищо днес или утре, което ще разреши този проблем. Лондон трябва да предложи решения, а след това трябва да решим дали можем да ги приемем."

Засега ЕС настоява, че няма и най-малкото намерение да предоговаря споразумението по развода с Великобритания.

Евролидерите са напълно наясно, че мнозина британски депутати мразят предпазния механизъм за ирландската граница, вписан в споразумението, но няма никакви индикации, че ЕС ще се откаже от него.