Падането на руска ракета върху жилищна сграда в Днипро е един от най-големите инциденти от началото на войната по отношение на броя на цивилните жертви. Към понеделник сутринта данните показват, че най-малко 35 души са загинали и над 70 са ранени, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Въпреки мащаба на инцидента руските държавни телевизионни канали и информационни агенции почти не говорят за него. Държавните медии, които говориха за трагедията, обърнаха внимание основно на изявлението на Олексий Арестович, че украинските сили за противовъздушна отбрана може да са свалили ракетата.

Руската държавна информационна агенция РИА Новости съобщи за "срутване на вход в Днепропетровск" (съветското име на града), но в контекста на полемиката, предизвикана от думите на Арестович. В тези публикации няма информация за броя на жертвите и обстоятелствата на обстрела.

На сайта на агенция ТАСС инцидентът също се споменава само в новината за изявлението на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова за Арестович.

На сайта на агенция "Интерфакс" няма информация за попадението на ракета в многоетажната жилищна сграда в Днепър.

Според службата за мониторинг на Би Би Си руските телевизионни канали също не са обърнали внимание на инцидента с десетки жертви.

В неделя вечерта в заключителното предаване "Вести недели" на телевизионния канал "Россия 1" се споменава за разрушаването на сградата за 50 секунди след началото на репортажа (показан час след началото на програмата). Става дума и за изявлението на Алексей Арестович за работата на ПВО.

"Първи канал" в последната си емисия за седмицата изобщо не съобщи за трагедията в Днипро. На 14 януари обаче телевизионният канал съобщи за разрушаването на многоетажна сграда в новините. Кореспондентът Григорий Емелянов в историята за обстрела в Украйна говори за разрушаването на жилищна сграда. "Самите местни жители имат различни версии, едни казват, че нашата ракета, свалена от зенитчици, е паднала, други, че самите зенитчици са ударили там", казва авторът на материала, критикувайки работата на украинската противовъздушна отбрана.

Във вечерните емисии новини на 14 и 15 януари НТВ не споменава удара на руска ракета в многоетажна сграда в Днепър, преразказвайки подробно съобщения за обстрел, идващ от окупираните територии на Украйна. Въпреки това на сайта на канала се появиха няколко бележки за скандала около думите на Арестович. Бил е посочен броят на жертвите и са публикувани снимки на разрушената сграда.

След удара по 9-етажен блок в Днипро - Путин е доволен

След удара по 9-етажен блок в Днипро - Путин е доволен

Всичко се развива според плана на Министерството на отбраната и Генералния щаб