От днес Барак Обама е на двудневно посещение в Атина. Гърците, начело с премиера Ципрас, възлагат големи надежди на тази визита, посочва Дойче веле. Може ли обаче американският президент да им даде това, което те искат?

Нещо невиждано от години: Атина приема с отворени обятия американския президент! Така управляващата лява партия нарушава едно историческо табу. Нека да припомним: през 1999, след натовската намеса в Косово, визитата на бившия американски президент Бил Клинтън в Атина беше съкратена драстично от съображения за сигурност. "Касапинът на Балканите" - така левите политици нарекоха навремето високия гост, чиято блиц-визита бе съпроводена от протести и тежки сблъсъци с полицията. Лявоориентирани творци бяха организирали символичен показен процес пред гръцкия парламент, в който настояваха за доживотна присъда за американския президент. Няколко месеца по-рано пък, в знак на протест срещу американската външна политика, леви активисти взривиха статуята на бившия президент Хари Труман в центъра на Атина - впрочем, не им беше за първи път.

Ортодоксалните комунисти в парламента и различни анархистични групи искат да посрещнат и сегашния президент Барак Обама с протестни акции. От управляващата лява партия обаче се дочуват съвсем други тонове. "Визитата на Обама доказва, че ролята на Гърция в света по време на нашето управление е нараснала", заяви министърът на информациите Никос Папас пред вестник "Real News". Според анализатора от Атинския мозъчен тръст "ELIAMEP" Йоргос Цогополус, поведението на лявата партия е поредното доказателство за това, че тя заменя първоначалния си радикален курс с реалистичен. Политологът твърди, че в крайна сметка при управлението на Барак Обама Гърция и САЩ са имали сходни икономически и политически цели. "Също както правителството в Атина, така и Барак Обама пледира за по-високи държавни разходи и стопански растеж", казва Цогопулос.

Страхът от Тръмп

Според информации на държавната гръцка телевезия, Атина очаква от Обама ясно становище по отношение на спора между МВФ и европейските кредитори за съществено облекчаване на дълговете за Гърция. В интервю за вестник "Катимерини" американският президент заявява, че иска да окуражи "кредиторите да предприемат насърчаващи стопанския ръст стъпки, включително и съществено опрощаване на дълговете". Американският президент обаче напомня, че САЩ не принадлежат към кредиторите на Гърция. Според Йоргос Цогополус, дори и само заради този факт гръцките надежди са нереалистични.

"Жест, който оказва чест на Гърция" - така атинският политолог Ангелос Сиригос определя това, че отиващият си американски президент ще държи последната си принципна реч на фона на Акропола. Но, според него, визитата на Барак Обама е "чисто символична". Сиригос смята, че Обама не може да направи нищо съществено по въпроса с дълговете на Гърция. "Барак Обама принадлежи на миналото, а неговият наследник Доналд Тръмп е голяма загадка", казва политологът в разговор с Дойче Веле.

В Атина изборната победа на Доналд Тръмп предизвика големи главоболия. В интервю за телевизия FOX през юли 2015 година той бе казал: "Германия трябва да уреди въпроса с дълга. За нея това е дреболия. А ако Германия не иска, тогава трябва да действа Путин". Ангелос Сиригос предупреждава, че Гърция трябва да е особено внимателна. "Възможно е при управлението на Тръмп, САЩ да упражнят натиск за излизането на МВФ от спасителната програма. Трудно е обаче да се правят каквито и да било прогнози. Трябва да изчакаме и да видим какви са истинските намерения на републиканеца", казва политологът.

Министърът на отбраната Панос Каменос беше първият гръцки политик, който поздрави Доналд Тръмп с победата. Десният популист написа в Туитър: "Поздравления за новия президент Тръмп. Сега за Гърция ще бъде важна ролята на Джордж Пападопулос".

А политиката за сигурност?

Кой е Джордж Пападопулос? Завършилият в Лондон юрист с гръцки корени минава за един от малкото сътрудници на Доналд Тръмп, който се ангажира външнополитически. Той разпалено пледира за създаването на стратегически съюз между Гърция, Кипър и Израел. Пападопулас обаче е завършил право едва през 2009 година и няма политически опит. "Не мога да си представя, че Пападопулос още отсега може да поеме отговорности", казва Ангелос Сиригос.

Със или без Пападопулос, Гърция и САЩ си сътрудничат тясно по въпросите на политиката за сигурност. "Въпреки огромните си икономически проблеми, Гърция е една от петте страни-членки на НАТО, която отделя 2 процента от БВП за отбрана" - това подчертава и самият Барак Обама в интервюто си за вестник "Катимерини". По всяка вероятност този факт ще се хареса и на републиканеца Тръмп. "Понастоящем САЩ дават твърде много, а европейците много малко пари за НАТО. Доналд Тръмп иска отново да преразгледа този въпрос", изтъква Ангелос Сиригос.