Украински и руски официални лица говорят за руски офанзива или офанзиви в Запорожския сектор. Данните обаче се различават значително.

Така ръководителят на украинския съвместен пресцентър на таврийските отбранителни сили Евгений Ерин заяви в неделя, че съобщенията за пробив в отбраната и руско настъпление в Запорожката област са фалшиви. УНИАН пише за това с препратка към излъчването на телевизионния маратон.

Според Енин там не се провеждат мащабни военни операции, за които говори руската пропаганда.

Руските сили са постигнали частичен успех на някои позиции, но според Енин сега всички те са възстановени и руските войски са изтласкани назад. Енин допълва, че руските сили все още се опитват да щурмуват позициите, но на малки групи до 10 души.

Вчера представителят на окупационната администрация в Запорожка област Владимир Рогов заяви, че първата отбранителна линия на украинската армия в някои части на фронта в Запорожка област е била преодоляна. Според него руските войски провеждат настъпление към Орехов и Хулайполе.

Има твърдения, че украинските въоръжени сили превръщат индустриална зона в град Запорожие в отбранителни укрепления.

Украйна нанесла над 10 удара за денонощие на руските войски

Украйна нанесла над 10 удара за денонощие на руските войски

Руските войски продължават да критичната инфраструктура на Украйна

През последните дни руското министерство на отбраната съобщи, че "частите на Източния военен окръг в Запорожкото направление са заели по-изгодни линии и позиции по време на офанзива".

На 20 януари руските сили съобщиха, че са превзели град Лобково, Запорожка област.

Миналата седмица украинският генерален щаб определи руската офанзива в региона с пренебрежителен тон, като заяви, че руснаците са понесли големи загуби на личен състав и оборудване. Днес, 22 януари на страницата на украинските въоръжени сили във Facebook се появява още едно съобщение в този дух. В сутрешния доклад се казва, че повече от 15 селища в Запорожска област са били поразени от артилерийски огън. Ръководителят на областната администрация на Запорожие Олександър Старух съобщи, че село Лежино е било обстрелвано с ракети С-300. В резултат на обстрела са повредени жилищни сгради, предимно къщи, и инфраструктура, включително водопровод, газопровод и електропровод в обществената зона. Никой не е пострадал.

От своя страна руското министерство на отбраната съобщи, че авиацията, ракетните войски и артилерията са нанесли "щети на командния пункт на 128-а планинска щурмова бригада на украинските въоръжени сили край село Лежино в Запорожка област". Успех Игор Конашенков обяви и в селището Преображенка.

Също така ТАСС с позоваване на службите за сигурност съобщава и че двама украински военни, от елитните части, са дезертирали и са преминала на тяхна страна. "Тези военнослужещи са от елитно подразделение и вече са започнали да споделят важна информация с нашата страна", казва източникът на агенцията.

Преди това Владимир Рогов заяви също пред ТАСС, че поне няколко десетки военнослужещи от силите за териториална отбрана на ВСУ са преминали на руска страна в Запорожкото направление от средата на декември, когато броят на подобни случаи рязко е нараснал. Според него фактите на дезертьорство в тази посока са станали редовни.

Британското разузнаване: Украйна се защитава успешно срещу руската контраатака

Британското разузнаване: Украйна се защитава успешно срещу руската контраатака

През последните дни най-тежките боеве се водят в три сектора.