Комисията по външна политика към Камарата на общините в британския парламент започна разследване на руската корупция във Великобритания, предаде Би Би Си.

На първите изслушвания пред депутатите говориха експерти за това колко са мръсните пари от Русия в Обединеното кралство, как те са свързани с Владимир Путин и защо правителството е толкова вяло в мерките срещу тях.

Сред поканените от депутатите бяха изпълнителният директор на Фонда за борба с корупцията Владимир Ашурков, организаторът на екскурзии за руски олигарси до местни замъци Роман Борисович, директорът на Центъра за изследване на финансовите престъпления и проблемите на сигурността към Обединения кралски институт по отбраната Том Китинг и трима британски журналисти, специализирани в руската тематика: Люк Хардинг, Оливър Бълоу и Джулиет Гарсайд.

"Казвам едно и също през последните пет години, другите участници в дискусията също. Много рядко имаме такова ниво на обсъждане, но в действителност не е направено нищо ново. Остава само да се надяваме, че властите накрая ще предприемат нещо срещу корупционните финансови потоци, идващи от Русия." - заяви пред Би Би Си Владимир Ашурков, който е сподвижник на Алексей Навални. Той получи политическо убежище в Обединеното кралство.

За започването на разследването беше съобщено на 26 март, в разгара на конфликта между Лондон и Москва във връзка с покушението срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал.