Контролираната от Демократическата партия Камара на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) гласува за запазване на санкциите срещу руския олигарх Олег Дерипаска, но се очаква администрацията на американския президент Доналд Тръмп да ги отмени още днес, съобщават американските медии.

Конгресмените гласуваха с 362 гласа "за" и 53 "против" за запазване на санкциите срещу три компании, свързани с приближения на руския президент Владимир Путин олигарх.

Мнозинството републиканци в долната камара се присъединиха към демократите в подкрепа на запазване на санкциите.

Победа за Тръмп – Сенатът на САЩ отхвърли искане за запазване на санкциите срещу Дерипаска

Победа за Тръмп – Сенатът на САЩ отхвърли искане за запазване на санкциите срещу Дерипаска

Демократите трябваше да преодолеят прага от 60 гласа

Вчера Сенатът на САЩ отхвърли законодателството за запазване на санкциите срещу компании, свързани с Дерипаска, включително и компанията за алуминий "Русал". 42-ма срещу 57 сенатори гласуваха за прекратяване дебатирането на мярката, след като 11 сенатори от Републиканската партия се присъединиха към демократите в подкрепа на резолюцията на фона на възникналите въпроси около отношенията на Тръмп с руския лидер Владимир Путин.

Мнучин обясни, че САЩ строго ще контролира компаниите, свързани с Дерипаска

Мнучин обясни, че САЩ строго ще контролира компаниите, свързани с Дерипаска

Въпреки решението от миналия месец да се облекчат ограниченията за фирмите

Много членове на Конгреса поставят под въпрос решението на финансовото министерство от декември да смекчи наложените през април санкции срещу бизнесите на Дерипаска. Руският милиардер и контролираните от него компании En+ Group, ГАЗ, "Базов елемент" и "Русал" бяха сред онези, срещу които Вашингтон наложи санкции в началото на април. Това означава блокиране на активи и забрана на всякакъв бизнес с тези компании за американски граждани.