Камбоджанският премиер Хун Сен заяви, че никога няма да има чужда военна база в страната, във връзка с информация, че Китай лобира за военноморска база в югозападната провинция Кох Конг, съобщава "Ройтерс".

"Азия Таймс", цитира дипломатически източници и анализатори, според които от 2017 г. Пекин лобира пред Камбоджа за военноморска база за фрегати, разрушители и други кораби от флота КНР.

"Трябва ли Камбоджа да наруши конституцията си, за да позволи чужда военна база на територията си. С кого Камбоджа и чуждестранни войници трябва да се боря? Нямаме нужда от чужденци на територията на Камбоджа, които да се бият както в миналото, нито позволяваме Камбоджа да бъде място за идеологически и оръжейни експерименти", пише министърът на информацията Киеу Канарит, цитирайки премиера. 

Възможната военноморска база се смята за част от проект на китайската група за развитие Тиендзин - UDG, която започна работа през 2008 г. на 45 000 хектара в национален парк за 99 години. Има малко информация относно проекта за 3,8 милиарда долара или за неговия напредък. UDG са похарчили 45 млн. долара за пристанище, което според "Азия Таймс" е военноморска база.

Базираната в Камбоджа фирма Sawac Consultants for Development, наета от министерството на околната среда на Камбоджа коментира, че пристанището ще може да обслужва до четири контейнеровоза, всеки по 20 000 тона. Пристанището е охранявано от камбоджански военни и изглежда недовършено, когато представители на "Ройтерс" посещават мястото през юни.

Китай е най-силният регионален съюзник на Хун Сен и влага милиарди долари в помощ за развитие и заеми за Камбоджа и чрез инициативата на Китай "Един пояс, един път". Инициативата, представена от китайския президент Си Дзинпин през 2013 г., има за цел да укрепи мрежа от сухопътни и морски връзки с Югоизточна Азия, Централна Азия, Близкия изток, Европа и Африка.