Разкритието на Дейвид Камерън, че е потърсил помощ от кралицата преди вота за независимост на Шотландия през 2014 г., предизвика недоволство в Бъкингамския дворец, коментира източник пред БиБиСи. Бъкингамският дворец все е още няма официален коментар за думите на Камерън.

Разкритието е в документален филм, в който бившият премиер разказва за времето си на Даунинг Стрийт. Това, което е обсъдено със служителите на кралицата, не е "нещо, което би било по някакъв начин неправилно..., а просто повдигане на веждите дори... четвърт инч", обяснява той.

Бившият лидер разказва за референдума на Шотландия в своята книга, която публикува тази седмица. Източникът коментира пред БиБиСи, че "не е в ничии интерес" разговори между премиера и кралицата, да бъдат публично достояние. "Това поставя трудности отношенията да процъфтяват".

Попитан за отговора от двореца, Камерън допълва, че се е опитал да даде "честно обяснение" на действията си, но допълва че "вероятно е казал доста или вероятно твърде много" за разговора си с монарха.

В изявление Алекс Салмонд, който подаде оставка като първи министър на Шотландия след резултата от референдума, заяви, че действията на Камерън са не само неправилни, но и показва отчаяние по време на последните етапи на кампанията за независимост.

Никола Стърджън също е попитана дали е притеснена, че кралицата е помолена да се намеси в евентуален втори референдум за независимост. "Мисля, че разкритията - ако мога да ги нарека така - от Дейвид Камерън говорят повече за него, отколкото за когото и да било, и наистина демонстрират паниката, която бе в сърцето на правителството на Обединеното кралство в хода на референдума за независимост преди пет години", обяснява тя.

Първо правило за отношенията между премиер и кралица - никога, ама никога не говорите за отношенията между премиера и кралицата, коментира кралският кореспондент Джони Димонд.

Дейвид Камерън разкри, че е помолил кралицата да окаже влияние на шотландския референдум

Дейвид Камерън разкри, че е помолил кралицата да окаже влияние на шотландския референдум

Камерън сподели пред Би Би Си, че се е "паникьосал"