Британският премиер Дейвид Камерън отново се изказа против кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия, този път в своя статия разпространена в медиите.

В нея, той обръща внимание на непопулярността на изборите за Европейски парламент в почти всички европейски държави, както и на незаинтересоваността на повечето избиратели към избора на председател на ЕК. Избирателите, пише Камерън, изпратиха ясен знак - те са разочаровани от досегашния начин на управление и искат промяна, икономически растеж и работни места. За това говори силното представяне на евроскептиците за сметка на големите партии. Тези знаци трябва да "събудят" политическите лидери и да се предприемат нужните промени, или да се понесе загубата - провала на ЕС.

Избирателят в момента се интересува повече от това кой ще спечели Световното първество по футбол, отколкото от това кой ще оглави ЕК, но този избор е изключително важен за работата на институциите. Важно е доколко фигурата на председателя ще отговори на желанието на хората за промени, а на тях не може да им се налага назначен от лидерите на ЕНП кандидат.

Камерън подчертава, че противниците на Юнкер за поста не са против опитния политик Юнкер, но припомня, че не за него са гласували европейците. Но той не е достатъчно популярен дори в Германия, страна, която го подкрепя най-силно. Там едва 15% знаят, че той е сред кандидатите. Той не е посетил някои страни-членки, нито е избиран някъде. Това е нарушаване правилата на ЕС, алармира той.

Великобритания, признава Камерън, има славата на страна която следва преди всичко своя интерес, но той в случая е и интерес на ЕС, защото иска ЕС да успее и позицията е ясна, тя обединява и трите основни британски партии.