Британският министър на външните работи лорд Дейвид Камерън даде интервю за Ukrainecast, актуалния подкаст на Би Би Си за войната в Украйна.

Наред с други въпроси, той беше попитан дали НАТО ще се намеси, ако войната се пренесе на територията на държавите - членки на алианса, като Полша или балтийските държави. Камерън увери, че НАТО със сигурност ще се намеси при тези обстоятелства, в съответствие с ангажимента за колективна отбрана, залегнал в член 5 от Северноатлантическия договор.

Въпреки това Камерън изключи възможността за "ботуши на земята" - изпращане на войски в Украйна. "Не искаме да даваме на Путин такава цел", добави той.

Той също така заяви, че е възможно да се използва архитектурата на НАТО, за да се помогне на Украйна, като това не е ескалация и не означава пряко участие във войната. А пряко присъствие в Украйна, според него, означава.

"Мисля, че няма ескалация в това да кажем, че ще помогнем на тази суверенна, независима страна да се защити от агресора и за това ще предоставим цялата помощ, която можем", каза министърът.

Русия няма да спре в Донбас и Крим, убеден е Макрон

Русия няма да спре в Донбас и Крим, убеден е Макрон

Би било грешка да се мисли, че Русия планира да спре агресията си

Дискусиите за евентуално разполагане на войски на западните държави в Украйна възникнаха в контекста на два инцидента през последните месеци.

Френският президент Емануел Макрон заяви за първи път в края на февруари и повтори няколко пъти след това, че тази възможност не може да бъде изключена, макар и все още да е чисто хипотетична. Много от съюзниците на Франция, включително Съединените щати, Великобритания и Германия, веднага заявиха, че категорично не разглеждат такава възможност.

След това няколко дни по-късно, в началото на март, руската пропаганда публикува запис на подслушан разговор между високопоставени офицери от Бундесвера, в който те споменават мимоходом, че редица британски и френски военни вече са в Украйна и помагат на украинците да овладеят доставените от тях оръжия - германците казват, че това би било невъзможно за тяхната страна.

Русия обяви, че е в пряка конфронтация с НАТО

Русия обяви, че е в пряка конфронтация с НАТО

Алиансът продължава да се доближава до руските граници, отчита Кремъл