Време е Либералдемократите да решат коя партия ще подкрепят, за да сформират правителство. Това заяви лидерът на Консерваторите Дейвид Камерън, цитиран от БиБиСи.

Камрън, чиято партия спечели най-много места на изборите в страната, но не и мнозинство, добавя, че се надява Ник Клег да вземе правилно решение.

Вчера Либералдемократите започнаха формални преговори и с Лейбъристите. Това съобщи премиерът на Великобритания Гордън Браун в изявление, в което обяви и че подава оставка като лидер на лейбъристката партия.

По време на преговорите между Консерватори и Либералдемократи бяха направени значителни компромиси от страна на победителите в изборите.

Торите обещаха на партията на Ник Клег да подкрепят провеждането на референдум за промяна в избирателната система на Великобритания, в замяна на тяхната подкрепа за кабинет.

Междувременно Ник Клег е обяснил пред журналисти пред дома си, че партията му е водила разговори до рано тази сутрин.

"Наистина се надявам скоро всичко да се изясни и да обясним на хората какво смятаме да правим възможно най-бързо. Дискусиите между политическите партии достигнаха критическа и финална фаза", казва той.

Представителите на преговарящите екипи на Либералдемократите и Лейбъристите ще се срещнат лице в лице днес. Продължават и разговорите с представителите на Консерваторите, но само по телефона.