Канада поиска от Иран допълнителни обяснения за свалянето на украинския самолет след излитането му от Техеран на 8 януари, като подчерта, че вчера Ислямската република е дала "ограничена и подбрана информация", съобщава "Ройтерс".

Елитната Революционна гвардия на Иран призна, че е свалила по погрешка самолета на украинските авиолинии, като го е объркала за ракета в момент, когато напрежението между Иран и САЩ беше много високо.

Иран се извини на Украйна и Канада, обеща присъди и компенсация

Иран се извини на Украйна и Канада, обеща присъди и компенсация

Рохани разговаря със Зеленски и Трюдо

Много от загиналите при катастрофата 176 жертви бяха граждани на Канада или постоянно пребиваващи, или Канада беше тяхна крайна дестинация.

Техеран заяви, че анализ от черните кутии на украинския самолет показвал, че той е бил ударен от две ракети в интервал от 25 секунди и че пътниците са били все още живи известно време след първия удар.

"Този предварителен доклад предоставя само ограничена и подбрана информация по отношение на това трагично събитие", изтъкнаха министърът на транспорта на Канада Марк Гарно и министърът на външните работи Франсоа-Филип Шампан в съвместно изявление.

"Докладът само споменава какво е станало след първия ракетен удар, но не и вторият и само потвърждава информация, която вече знаем", допълват двамата канадски министри. 

Министрите попитаха защо "ракетите са изстреляни на първо място и защо въздушното пространство е било отворено".

По-рано Съветът за безопасност на транспорта в Канада запита защо търговските авиокомпании са продължили да оперират в района, засегнат от конфликта.

Съгласно правилата на ООН, Иран запазва цялостния контрол върху разследването, докато САЩ и Украйна са акредитирани като страни, където самолетът е построен и експлоатиран. Канада също изигра роля като дом на много от жертвите от сваления самолет.