Канада може да се присъедини към САЩ, като наложи санкции на Саудитска Арабия заради убийството на саудитския журналист и дисидент Джамал Кашоги. Това обяви министърът на външните работи на Канада Кристия Фрийланд, цитирана от "Ройтерс".

"Ние сме наясно с американските санкции по отношение на някои саудитски лица и сме в тесен контакт със САЩ за тези санкции по глобалния закон "Магнитски", коментира Фрийланд, добавяйки, че Канада "активно обмисля" да последва САЩ през следващите дни.

САЩ налагат санкции на 17 души за убийството на Кашоги

САЩ налагат санкции на 17 души за убийството на Кашоги

Санкциите се налагат в съответствие с глобалния Закон "Магнитски"

Финансовото министерство на САЩ вчера обяви, че налага санкции на 17 саудитски граждани заради тяхната предполагаема роля в убийството на Кашоги.

Сред санкционираните от САЩ са Сауд ал Катани, бивш висш съветник на престолонаследника Мохамед бин Салман, както и генералният консул на Саудитска Арабия в Истанбул Мохамед ал Отайби. Махер Мутреб също е санкциониран. Той е съветник на Катани, който се появи на снимки с принц Мохамед по време на официална визита в САЩ и Европа през тази година.

Санкциите се налагат в съответствие с глобалния Закон "Магнитски", който се прилага за налагане на рестриктивни мерки при нарушаване на правата на човека.

Саудитска Арабия отхвърля международно разследване на убийството на Кашоги

Саудитска Арабия отхвърля международно разследване на убийството на Кашоги

Настоява казусът да не се политизира