Както и в международните дела, и природата има своя ред. В съревнованието за оцеляване между белоглавия орел, националния символ на САЩ и обикновения гмурец, който е изобразен на канадския долар, малко хора биха заложили на последния да излезе победител, пише БиБиСи

Но понякога по-слабият се оказва отгоре, както бе разкрито, когато орел бе намерен мъртъв във водата близо до мъртво малко на гмурец в езерото Мейн.

При изследване се установява, че е убит от пробождане в сърцето от човката на гмурец. Малките на гмурците са обичайна плячка за орлите, които са страховити ловци.

Белоглавите орли са защитени в САЩ и обикновено останките им се изпращат директно до Националното хранилище на орелите в Колорадо.

Престъпление в САЩ е да убиеш орел, да притежаваш орел или да притесняваш останките му, с изключение на специални изключения, например при церемониите на индианците.

Но след като видяха мъртво малко на гмурец толкова близо до мъртвия орел, учените започват да се чудят дали орел можеше да бъде убит от разгневена майка гмурец в птичи еквивалент на Давид срещу Голиат.

Те изпратиха орела не в хранилището за орли, а в Националния център за здраве на дивата природа в Медисън, Уисконсин, където може да бъде прегледан от специалист по гмурци.

Там патолог открива, че орелът е умрял от бързо намушкване в сърцето от това, което изглеждало е клюн на орел, а малкото на гмуреца има следи от нокти на орел, което показва, че е хванато от орел.

Биологът Даниел Д'Аурия, която работи за департамента по вътрешно рибарство и дива природа в Мейн, сподели новината в блога на департамента, отбелязвайки, че това е първият потвърден случай на гмурец, убиващ орел.

"Кой би си помислил, че един гмурец ще има някакъв шанс срещу такъв мощен хищник", коментира тя.