Властите в Канада налагат санкции на висши служители на отбраната на Беларус, които според Отава са подкрепили инвазията на Русия в Украйна, съобщи The Hill.

Канадският министър на външните работи Мелани Жоли разясни, че мерките, обявени в четвъртък, ще бъдат насочени към 22 висши служители в Министерството на отбраната на Беларус, "които подкрепиха атаката, по-специално като позволиха на страната си да служи като стартова площадка за руската инвазия".

Съобщението дойде един ден, след като Канада заяви, че ще забрани белоруските самолети от въздушното си пространство.

Канада обяви санкции спрямо още 10 руснаци

Канада обяви санкции спрямо още 10 руснаци

Сред тях прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков и бизнесменът Олег Дерипаска

Според Отава, обявяването на нови санкции "изпраща ясно послание към съучастниците на президента Путин: онези, които подкрепят нарушенията на суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна, ще бъдат държани отговорни".

Канада наложи санкции срещу повече от 500 лица и организации от Русия, Украйна и Беларус след началото на инвазията на Москва в края на миналия месец.

Миналата седмица НАТО заяви, че Русия започва редица въздушни операции срещу Украйна от Беларус. И в ранните часове на руската инвазия украинската държавна гранична служба заяви, че руските войски са атакували страната от Беларус.

"Ръководството на Беларус също трябва да бъде държано отговорно за даването на възможност и подкрепата на Владимир Путин, каза Жоли в четвъртък.

Канада налага още санкции на Русия

Канада налага още санкции на Русия

След въведените по-рано мерки заради инвазията в Украйна

"Канада иска беларуският президент Александър Лукашенко да прекрати подкрепата си за руската инвазия. Няма да се поколебаем да предприемем допълнителни действия. Светът гледа", добави тя в изявлението си.

Припомняме, че на Беларус наложиха санкции САЩ и Европейският съюз (ЕС).

На 1 март, Върховната Рада на Украйна обяви, че беларуски войски са преминали украинската граница в Черниговска област.

Беларуският президент Александър Лукашенко, съобщи тогава, че страната му разполага допълнителни сили по границата си с Украйна.

Това са добре обучени групи за бързо разгръщане, които са готови да спрат всяка провокация и всякакви военни действия срещу Беларус, поясни той.

Днес Лукашенко заяви, че Русия предлага на Украйна абсолютно приемлив вариант на договора.

По негови думи условията, които Русия е поставила на Украйна за уреждане на продължаващия конфликт между двете страни, са "приемливи" и Киев трябва да подпише споразумението с Москва.

Намесата на Русия в Украйна скоро ще завърши, но Киев може да приключи с подписването на "акт за капитулация", ако избере да не подпише сега наличния договор с Москва, предупреди Лукашенко.

Според него Русия "няма да загуби в тази война".

"Как свършва войната, ако една от страните победи, Япония знае това по-добре от мен", намекна той.

Войната на Русия срещу Украйна, която започна на 24 февруари, предизвика международно осъждане, доведе до безпрецедентни финансови санкции срещу Москва и стимулира напускането на глобални фирми от Русия. Западът също така наложи строги ограничения за износ на ключови технологии към Русия.

Беларус понася тежки щети заради войната в Украйна

Беларус понася тежки щети заради войната в Украйна

Срив на беларуската рубла, недостиг на лекарства и на храни...