Канада и Турция постигнаха споразумение за рестартиране на канадския износ на части за дронове в замяна на повече прозрачност за това къде се използват и то ще влезе в сила, след като Анкара завърши ратифицирането на кандидатурата на Швеция за НАТО, са съобщили източници на Ройтерс.

След 20 месеца забавяне, тази седмица Турция одобри членството на Швеция в западния военен съюз, включително парламентарно гласуване и подпис от президента, оставяйки Унгария като единствения съюзник, който все още не го е ратифицирал.

Очаква се Турция да изпрати окончателните документи във Вашингтон по-късно в петък, което ще отвори пътя на Канада незабавно да премахне контрола върху износа, който прие през 2020 г., са съобщили източници, пожелали анонимност.

Споразумението беше постигнато в началото на януари след месеци разговори, каза човек, запознат с процеса. Втори човек, запознат с плана, каза, че страните са се съгласили, че той ще влезе в сила след приключване на ратификацията.

Турското външно министерство отказа коментар.

Говорителят на канадското външно министерство Шарлот Маклауд каза пред Ройтерс, че въпреки че контролът върху износа в момента остава в сила, Отава има за цел да разреши проблема с Турция предвид статута й на съюзник в НАТО.

"Канада и Турция продължават да участват в откровен обмен на нашите двустранни, икономически и търговски отношения", каза тя.

Дългият процес на кандидатстване на Швеция разочарова някои членове на НАТО заради това, което те сметнаха за пазарлъци от страна на Турция, което доведе до отстъпки от Стокхолм и други съюзници по отношение на износа на оръжия и мерките за борба с тероризма.

В САЩ заявиха, че ратифицирането от Турция на членството на Швеция в НАТО разчиства пътя за отдавна търсеното от Анкара закупуване на американски изтребители F-16.

Канада спря продажбите на технологии за дронове на Турция през 2020 г., след като заключи, че нейното оптично оборудване, прикрепено към произведени в Турция дронове, е било използвано от Азербайджан, докато се бие с етническите арменски сили в Нагорни Карабах, анклав, който Баку оттогава си върна.

Отава спря преговорите за вдигането на ембаргото през 2022 г., когато Анкара повдигна възражения срещу кандидатурите на Финландия и Швеция за членство в НАТО. Но тя поднови преговорите след срещата на лидерите на НАТО през юли миналата година, съобщи Ройтерс тогава.

Съгласно споразумението Анкара ще предостави на Отава информация за крайните потребители на произведено в Канада оборудване, особено ако се реекспортира за страни извън НАТО, казаха източниците.

"Процесът на уведомяване", стандартен за международната търговия с оръжие, обхваща сензори Wescam, използвани в турските дронове Bayraktar TB2 и други стоки с двойна употреба и износ, свързан с оръжие.

Първият източник каза, че сделката подобрява прозрачността и комуникацията между страните и има за цел да избегне разногласия, както през 2021 г., когато Канада каза, че използването на оборудването от Азербайджан нарушава уверенията на Турция за крайния потребител.

Анкара многократно е критикувала контрола върху износа като противоречащ на духа на НАТО. В миналото тя също беше изправена пред търговско ембарго от Франция, Германия и Швеция заради напрежението в Източното Средиземноморие и операциите й в Северна Сирия.

Въпреки че Анкара призова Канада да премахне ограниченията, тя също така каза, че скоро ще може сама да произвежда частите за дронове, които внася, включително оптично оборудване. Няколко държави, включително Украйна, Етиопия и Пакистан, закупиха турски дронове след успехите им на бойното поле.

Във вторник външното министерство на Турция съобщи, че е посрещнало заместник-министъра на външните работи на Канада Синди Терморшуйзен за разговори по "регионални и международни въпроси", без да дава подробности.

В петък президентът Реджеп Тайип Ердоган каза, че ратификацията на Швеция от Турция е приветствана от "Канада, Швеция и всички западни страни" и се разглежда като източник на сила в рамките на Организацията на Северноатлантическия пакт (НАТО).

Съгласно правилата на НАТО Турция трябва да депозира окончателния документ - инструмента за ратификация - в архивите на Държавния департамент на САЩ, за да завърши ратификацията си от Швеция.

Канада беше първата страна от НАТО, която ратифицира кандидатурата за членство на Швеция през 2022 г. след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Унгарският парламент не бърза да одобри членството на Швеция в НАТО

Унгарският парламент не бърза да одобри членството на Швеция в НАТО

"Няма особена спешност"