Канада, Великобритания, Швеция и Украйна обявиха, че са изоставили усилията си да разговарят с Техеран относно репарации за самолет, свален от Иран, и ще се опитат да уредят въпроса в съответствие с международното право, предаде "Ройтерс".

Повечето от 176-те души, загинали, когато Иран свали украинския самолет през януари 2020 г., бяха граждани на тези четири държави, които създадоха координационна група, която се опитва да държи Техеран отговорен.

САЩ и Ирак: Самолетът на Украйна в Техеран е свален по погрешка от ПВО на Иран

САЩ и Ирак: Самолетът на Украйна в Техеран е свален по погрешка от ПВО на Иран

Ударен е от ракетна система земя-въздух Тор-М1

"Въпреки най-добрите ни усилия през последните две години и многобройните опити да разрешим този въпрос чрез преговори, Координационната група определи, че по-нататъшни опити за преговори с Иран... са безполезни", изтъкнаха от групата.

"Координационната група сега ще се съсредоточи върху последващи действия, които да предприеме за разрешаване на този въпрос в съответствие с международното право", продължи Координационната група, но не даде подробности.

Иран компенсира с по $150 000 жертвите на сваления украински самолет

Иран компенсира с по $150 000 жертвите на сваления украински самолет

Финалният доклад за катастрофата е изпратен на държавите, участвали в разследването

Техеран твърди, че Революционната гвардия случайно е свалила самолета Boeing 737 и обвинява неправилно поставен радар и грешка на оператора на противовъздушната отбрана в момент, когато напрежението между Техеран и САЩ беше високо след убийството на висшия ирански генерал Касем Солеймани.

Съд в канадския град Онтарио тази седмица присъди 107 млн. канадски долара (83,8 млн. щатски долара), плюс лихви, на семействата на шестима загинали. През юни Канада заяви, че не е открила доказателства, че свалянето на самолета е било умишлено.

Иран: Човешка грешка е свалила украинския "Боинг"

Иран: Човешка грешка е свалила украинския "Боинг"

Техеран намекна, че военните са замесени, "неволно"