Докато Украйна се готви да увеличи военната си мобилизация, за да се защити от руска инвазия - след като крайният срок за регистрация в центровете за набиране на военнослужещи изтече тази седмица - някои мъже избягват изпращането си на фронта, като плащат хиляди долари, за да напуснат страната нелегално. За това разказва "Вашингтон пост".

Според украински официални лица и мъже, които са платили за услугата, трафикантите, които помагат при преминаването на границата, често вземат повече от 5000 долара.

В същото време заловените често са изправени пред точно това, което са се надявали да избегнат: военна служба.

"Основното нещо, което осъзнах в един момент - и това ме изплаши - беше, че няма да мога да взема собствено решение дали да се мобилизирам или не, че няма да мога да решавам съдбата на свободата си", казва 37-годишният Александър, който в края на май е платил 8000 долара за помощ при преминаването на границата.

Авторите отбелязват, че високите разходи и рисковете, които някои мъже са готови да поемат, за да избегнат наборната военна служба, подчертават нарастващото напрежение в украинското общество.

Да, повече от две години след руската инвазия хората силно подкрепят армията, но малцина от тези, които все още не са отишли да се бият като доброволци, искат да го направят сега.

"Още преди крайния срок за мобилизация официални лица заявиха, че броят на новомобилизираните войници се е увеличил - повече от два пъти през май и юни в сравнение с предходните два месеца. ....

На мъжете на възраст между 18 и 60 години е забранено да напускат страната без разрешение, откакто през февруари 2022 г. е въведено военно положение.

Киев все повече ограничава тези, на които е разрешено законно да напускат страната за кратки периоди от време и с конкретна цел.

Дори някои депутати се оплакаха, че молбите им за пътуване са били отхвърлени", припомнят украински медии.

Лондон: Русия въвежда система срещу бягство на наборници в чужбина

Лондон: Русия въвежда система срещу бягство на наборници в чужбина

Русия провежда два набора всяка година, като около 250 000 мъже се призовават за една година задължителна военна служба.