Бившият британски министър на финансите Риши Сунак заяви, че ще управлява икономиката като Маргарет Тачър, бившият премиер консерватор, ако стане следващият министър-председател на Обединеното кралство, пише Daily Telegraph.

"Ще намалим данъците и ще го направим отговорно. Това е моят икономически подход. Бих го описал като тачъризъм на здравия разум. Вярвам, че тя би направила това", каза Сунак пред Daily Telegraph.

Сунак, чиято оставка миналата седмица спомогна за падането на Борис Джонсън, оглавява окончателен списък от осем кандидати, които искат да станат следващия лидер на Консервативната партия и министър-председател на Обединеното кралство.

Икономическият упадък и свиването на разходите за живот в Обединеното кралство са големи политически проблеми в надпреварата за заместването на Джонсън.

Претендентите се нуждаеха от подкрепата на 20 депутати от торите, за да си осигурят място в първия тур на гласуването в сряда. Високопоставеният депутат от Консервативната партия Греъм Брейди потвърди имената на брифинг в Уестминстър.

Сунак стартира кампания за следващ лидер на британските консерватори

Сунак стартира кампания за следващ лидер на британските консерватори

Вероятно ще бъде сред основните кандидати за премиер

В ден на размествания в Уестминстър високопоставеният кандидат Грант Шапс се оттегли и хвърли подкрепата си зад ранния фаворит Сунак, който има най-публично декларираната подкрепа от депутатите от торите. Бившият министър на здравеопазването Саджид Джавид, който подаде оставка мигове преди Сунак миналата седмица, също се оттегли, както и относително неизвестният Рехман Чищи.

Министърът на вътрешните работи Прити Пател обяви, че няма да се кандидатира, ход, разглеждан от мнозина като тласък за кандидатурата на външния министър Лиз Тръс да бъде предпочитан кандидат от тачъристкото крило на Консервативната партия с ниски данъци.

Консервативните депутати трябваше да гласуват, като резултатът от първия тур трябваше да бъде обявен около 17:00 часа. Кандидатът с най-малка подкрепа е нокаутиран, заедно с всеки, получил по-малко от 30 гласа.

Вторият тур на гласуването е насрочен за четвъртък, с допълнителни кръгове следващата седмица след телевизионни дебати, организирани за уикенда.

Консерваторите искат надпреварата да бъде възможно най-кратка, като се има предвид, че колкото по-дълго продължава, толкова повече атаките на кандидатите срещу всеки могат да повлияят на възгледите на по-широкия електорат. Целта е да има финални две преди 21 юли.

Двама британски министри хвърлят оставки

Двама британски министри хвърлят оставки

Според Джавид, оттеглянето му е заради премиера Джонсън

В този момент процесът се измества към около 175 000 местни членове на партията, които имат последната дума при избора кой да влезе на Даунинг стрийт № 10 през септември. В тази фаза не Сунак, а министърът на търговията Пени Мордаунт е този, който в момента води пътя, според проучване на ConservativeHome.

Сунак също би загубил от Кеми Баденок, който има подкрепата на големия консерватор Майкъл Гоув и се смята за изгряваща звезда на дясната тори, Тръс и главния прокурор Суела Браверман в директно гласуване сред обикновените тори, според констатациите на ConservativeHome.

Досега дебатът се съсредоточаваше върху намаляването на данъците, като много кандидати се опитваха да надделеят един друг в опит да се харесат на дясната тори, точно както Джонсън се опитваше да направи всеки път, когато позицията му беше под натиск.

Основният недостатък на Сунак е, че той повиши данъчното бреме на Обединеното кралство до най-високото му ниво от 40-те години на миналия век като министър, за да плати разходите от епохата на пандемията, рекорд, който предизвиква неудобство у много консервативни депутати. В последните си месеци на поста преди да подаде оставка, Сунак се противопостави на призивите за намаляване на данъците от страх да не подхрани инфлацията, която се прогнозира да надхвърли 11% в Обединеното кралство през октомври.

Но Сунак използва началото на кампанията си, за да отвърне на своите съперници от торите, които според него съчетават нереалистични данъчни обещания с обещания за разходи.

"След като овладеем инфлацията, ще намаля данъчната тежест", каза Сунак в реч в Лондон във вторник. "Въпросът е "кога", а не "ако".

Кои са кандидатите за поста на Борис Джонсън

Кои са кандидатите за поста на Борис Джонсън

За мястото му се борят 11 души

И Сунак отхвърли твърденията, че като част от опетнената администрация на Джонсън, той не е новото начало, за което твърди.

Той каза, че вече е отговорил на разкритията за богатата си съпруга - след като стана ясно, че тя не плаща данък в Обединеното кралство върху доходите в чужбина - и че той е имал зелена карта за пребиваване в САЩ дори докато е бил съветник.

И Сунак, и Джонсън бяха глобени от полицията, защото присъстваха на парти на Даунинг Стрийт, нарушаващо блокировките.