Кандидатът на германската Зелена партия за канцлер Аналена Бербок ще настоява за премахването на американските атомни бомби от Германия, ако тя спечели на предстоящите избори за Бундестага, информира ДПА.

Новото германско правителство ще трябва да заеме ясна позиция по отношение на американско-руските преговори за разоръжаване, подчерта тя. Вашингтон и Москва започнаха нови преговори през юли.

"Разбира се, част от това разоръжаване трябва да бъдат американските ядрени оръжия тук в Германия и в цяла Европа", изтъкна Бербок пред телевизия ARD.

Левите в Германия канят социалдемократи и зелени за коалиция

Левите в Германия канят социалдемократи и зелени за коалиция

След 16-годишно дясно управление, страната може да поеме нов курс

"В момента имаме прозорец с възможности за това и трябва да го използваме и да не пристъпваме напред с външна политика, която оставя съмнения", коментира още тя

Германия и други държави от НАТО, включително Италия, Белгия, Холандия и Турция, са домакини на оръжия като част от програмата на НАТО за ядрено възпиране.

Изчислено е, че около 20 ядрени бомби се съхраняват в германската военновъздушна база Бюхел в района Айфел за употреба при извънредни ситуации от германските военни.

Германските Зелени, Лявата партия и ръководителите на парламентарната група на социалдемократите (СДП) са за изтеглянето на ядрените оръжия на САЩ. Християндемократите (ХДС) на Ангела Меркел и нейната сестринска партия Християнсоциалният съюз (ХСС) са против.

"Ако искам да променя нещо, тогава е важно от моя гледна точка, че не само обещаваме нещо да се случи в един момент, но че предприемаме конкретни стъпки", отбеляза Бербок.

Това означава, че е необходимо да се говори с Вашингтон за ядрените оръжия на САЩ в Германия, каза тя. "Не можем много добре да ги сложим в пакет и да ги изпратим обратно", добави тя.

Парламентарните избори в Германия ще се проведат на 26 септември.

Социалдемократите в Германия увеличават преднината си пред ХДС/ХСС

Социалдемократите в Германия увеличават преднината си пред ХДС/ХСС

Довечера ще се проведе първия телевизионен демат между тримата най-вероятни кандидати за канцлер