Гръцкият премиер Костас Караманлис призова Македония да "изостави упорството си" в спора за името с Гърция, информира setimes.com. Караманлис подчертава, че като членка на ЕС и НАТО Гърция би могла да осуети кандидатурите на Македония за членство в евроатлантическите структури. Той отбелязва още, че страната му е предложила някои компромиси в организираните от ООН преговори за името и че Македония трябва да направи същото.

Припомняме, че спорът за името на Република Македония съществува от обявяването независимостта на държавата през 1991 г. Гърция възпрепятства признаването на държавата под това име. Дипломатическият проблем е особено изострен и до днес между двете страни. Гръцките политици смятат името „Република Македония" за обидно, тъй като се възприемат за единствен наследник на античната държава на Александър Македонски.

Организацията на обединените нации и Европейският съюз признават държавата под името the Former Yugoslav Republic of Macedonia (Бившата югославска република Македония) и в международните документи се използва това име. Приема се, че това наименование е временно- до окончателното разрешаване на проблема.

На 15 януари 1992 г. България първа признава държавата като независима и суверенна с официалното име Република Македония. Страната ни обаче не признава съществуването на „македонски език". Официалната позиция на България е, че „македонският език" е писмено регионална форма на българския език, защото се изгражда на основата на български говори.