Идеята на Съединението е националното обединение и темата за Македония задължително трябва да присъства. Това коментира историкът проф. Пламен Павлов пред БНР по повод 139-ата годишнина от Съединението на България. "Тази вечер в речите на официалните лица надявам се да бъде спомената, тъй като идеята на Съединението е национално обединение, но то си остава само съединение, а националното обединение така и не беше постигнато, защото в резултат на световната геополитика ние загубихме войните за национално обединение, независимо от милионите жертви", коментира той.

По думите на историка двигател на тези процеси е било именно Съединението и тук темата за Македония задължително трябва да присъства. "Създаването на БТРЦК, начело със Захарий Стоянов, е дадена от Спиро Костов - македонски българин, който е от хората на Любен Каравелов, работи в неговата печатница. Той играе не по-малка роля от Чардафон Велики, който е ръководител на военното звено в Голямо Конаре, а старши стражар е именно Спиро Костов. И много други македонски българи има. ... Македонската тема е много силна. Отначало идеята на БТРЦК е да се вдигне въстание в Македония, в Румелия", посочва Павлов.

Според него Съединението е една от датите, които трябва да се празнуват заедно с Република Северна Македония.

За несъгласието на Русия с историческия акт от 6 септември 1885 г. Пламен Павлов заяви, че както всяка велика сила с имперски амбиции, тя предпочита да има слаби партньори и да създава разделение, което важи и за Австро-Унгария.

Проф. Пламен Павлов: Диалогът България - Северна Македония в мъртва точка

Проф. Пламен Павлов: Диалогът България - Северна Македония в мъртва точка

През 2023 г. в двустранните ни отношения не било постигнато нищо