Германия има тесни икономически връзки с Русия и може да използва този лост за оказване на натиск върху президента Владимир Путин заради участието на Москва в Сирия, заяви германският министърът на отбраната, съобщава "Ройтерс".

Ескалиращите военни действия в северния район на Сирия в Идлиб, където Русия подкрепя офанзива от армията на президента Башар ал Асад, а Турция подкрепя бунтовниците, рискува пряка конфронтация между двете големи чужди сили в страната.

Германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер заяви, че Германия има широки търговски връзки с Русия и вече е използвала санкции за украинския конфликт, за да покаже, че Русия не може да се измъкне от всичко.

"И това е въпросът, който сега също трябва да бъде повдигнат по отношение на Сирия", каза тя, като отбеляза, че Германия трябва да покаже на Русия, че "ние сме наясно какво прави в Сирия."

Русия: Сирийски бунтовници и турски сили стрелят с артилерия по цивилни и руска база

Русия: Сирийски бунтовници и турски сили стрелят с артилерия по цивилни и руска база

"Турция нарушава международното право, вкарва войски за механизирана дивизия"

Подкрепата на Русия за въоръжените сили на Сирия играе важна роля в обръщането на войната в полза на Асад.

Крамп-Каренбауер повтори предложението си за създаване на зони за безопасност в Северна Сирия за защита на цивилните, като добави, че германският канцлер Ангела Меркел се опитва да убеди Путин да подкрепи това. Един милион души са избягали от скорошните сражения в Идлиб.

Ако всички заинтересовани страни в региона подкрепят създаването на такива зони за безопасност, германските и други европейски сили могат да бъдат помолени да защитят тези зони, добави германският министър.

Но най-реалистичният сценарий беше зона за безопасност, в която отговарят ООН и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), допълва тя.

Германия, най-голямата икономика в Европа, представлява около 10% от вноса на Русия и също е важен експортен пазар, главно за руския природен газ и нефт.

Европа да не потъпква правата на мигрантите, скочи Ердоган и посочи на ЕС решението за кризата

Европа да не потъпква правата на мигрантите, скочи Ердоган и посочи на ЕС решението за кризата

Европейският съюз трябва да подкрепи Турция в Сирия, ако иска решение за мигрантите