Съединените щати трябва да допринесат за международните усилия за опазване на климата и да помогнат на Европа да отговори на предизвикателствата на Китай, коментира наследникът на германския канцлер, като твърди, че справедливото разпределение на тежестта надхвърля военните разходи, съобщава "Ройтерс".

Анегрет Крамп-Каренбауер, лидер на Християндемократите на канцлера Ангела Меркел, говори пред конференция, организирана от германски мозъчен тръст, който се застъпва за тесни връзки между Европа и САЩ.

"Въпросът за справедливото разпределение на тежестта играе много важна роля", обясни тя, като се позовава на исканията на САЩ, че Германия трябва да увеличава военните си разходи, за да поеме своята тежест в НАТО.

"Не става въпрос само за разходи за НАТО: това е надеждност", допълва тя, давайки глас на чувството на мнозина в германската политическа класа, че администрацията на президента Доналд Тръмп не е надежден съюзник на Европа по редица въпроси.

Световният мир е под заплаха, предупреди Хайко Маас

Световният мир е под заплаха, предупреди Хайко Маас

Това е заплаха за световния мир. Трябва да спрем това негативно развитие

С Доналд Тръмп, САЩ драстично се пренасочват към стратегическа конкуренция с Китай, оспорвайки азиатската суперсила както в търговията, така и в сигурността. Каренбауер заяви, че възходът на Пекин поставя "системно предизвикателство" за Европа и за САЩ, съобщава "Спутник".

Германия трябва да "намери обща основа" със САЩ за това как да се справят с Китай. Тя обаче отказва да определя Китай като враг, а по скоро "икономически конкурент".

ЕС и в частност Германия са традиционно близо до Китай. Миналата година Китай стана вторият най-голям износител на стоки в ЕС, както и най-големият вносител.

Германия е в противоречие със САЩ по отношение на военните разходи и проекта "Северен поток 2" и е под натиск от страна на САЩ и администрацията на Тръмп да задуши китайските технически фирми и да се изправи срещу Пекин за търговията.

През май Тръмп повиши митата за китайски стоки на стойност 200 милиарда долара и ефективно забрани американските компании да работят с китайския производител на телекомуникационно оборудване Huawei.

Тръмп обяви Столтенберг за свой най-голям фен

Тръмп обяви Столтенберг за свой най-голям фен

С Меркел няма разрив, дори се усмихва на упоритостта му за разходите по НАТО

Американският пратеник Ричард Гринел предупреди Германия, като цитира съображения за сигурност, че нежеланието й да забрани Huawei за 5G ще намали споделянето на разузнавателни данни на САЩ с Берлин.

Германия се противопостави, заявявайки, че ще определи собствените си стандарти за сигурност за 5G и позволи на Huawei да вземе участие в 5G търг.

Тръмп заплаши миналата седмица да удари Пекин с нови мита за най-малко 300 млрд. долара, което е почти целия китайски износ за САЩ.

Той също така обеща да увеличи митата за автомобили и автомобилни части, внесени от ЕС, като твърди, че техният внос представлява риск за националната сигурност на САЩ. На 17 май той реши да отложи този ход и страните трябва да преговарят до ноември за нови търговски споразумения.

Ако изпълни заплахата си, това може да повлияе на износа на автомобили и авточасти за 53 млрд. долара. В дългосрочен план икономистите смятат, че това ще доведе до спад на германския автомобилен износ за САЩ с почти 50%.

Путин: Технологичната война започна с опитите за изтласкване на Huawei

Путин: Технологичната война започна с опитите за изтласкване на Huawei

Насърчаваният от САЩ модел на доминиране води до безкрайни конфликти