По време на пътуването си до Обединеното кралство, където участва в честванията на десанта в Нормандия и се срещна с европейски лидери, президентът на САЩ развенчава пред "Фокс Нюз" критиците, които прогнозират, че международната му политика ще означава провал, разпад на НАТО и изолация на САЩ, съобщава "Спутник".

Доналд Тръмп осъди критиците на своята политика zа НАТО, като заяви, че докато алиансът "пада" през последните 15 години, сега е "като ракета". 

"А секретарят Столтенберг е може би най-големият фен на Тръмп, за да бъда честен с вас. Обикаля наоколо, изнася реч на другия ден, каза, без Доналд Тръмп, може би нямаше да има НАТО ", обяснява президентът, отбелязвайки, че НАТО има над 100 милиарда долара от други страни, които сега "започват да плащат".

Разходите за отбрана на европейските членки на НАТО достигнаха петгодишен връх

Разходите за отбрана на европейските членки на НАТО достигнаха петгодишен връх

Като цяло европейските съюзници харчат 1,51% от БВП за отбрана

Той още веднъж отбелязва, че САЩ са стигнали до точката, в която страната е "плащала близо до 100% за НАТО" и обвини други съюзници, че са избегнали да споделят тежестта.

"И така, плащахме, за да защитим всички тези европейски нации и това просто не е справедливо. Казах им, казах на страните, на ръководителите на страните. Казах: "Не е честно". САЩ дори не са спечелили от това ... Те са платили повече от сто милиарда долара повече за своята защита", допълва той.

Тръмп се насочи и към Германия, която се съпротивляваше да увеличи разходите си въпреки многократните му критики. Той настоява, че Берлин трябва да "плаща много повече", отколкото сега, и обвинява, че "се възползват от нас".

Опровергавайки всички твърдения за разрив между Тръмп и Меркел, той отбеляза, че упоритостта му по отношение на разходите за НАТО дори я накарала да се засмее.

"Вчера бях с Ангела Меркел, която много ми харесва. Много хора мислят, че нямаме добри отношения... Ние имаме! И дори се усмихва, когато казвам, виж, трябва да платиш, а тя някак се смее, защото от години се измъкват от това. Това е несправедливо", коментира Тръмп.

Меркел се срещна с Тръмп в Портсмут
Обновена

Меркел се срещна с Тръмп в Портсмут

Меркел нарече "подарък на историята" това, че има възможност да участва на церемонията

Запитан за неотдавнашния призив на Меркел към завършващите Харвардския университет да съборят стените на невежеството и да се борят с изолационизма, без да споменава имена, нещо, което се тълкува като антиТръмп тирада, президентът обясни, че "тя казва какво има да каже" и допълва, че преди няколко дни е имала "доста тежки избори", но той все пак я харесва.

"Разбирам се с нея, но казах: "Трябва да платите". Повечето от страните сега са близо, или много близо. И това е нещо огромно. Това е над сто милиарда долара за много кратък период от време", допълва Тръмп.

Доналд Тръмп многократно критикува НАТО - по-специално вноските на страните в  организацията. Тръмп поиска от всички страни-членки на НАТО възможно най-скоро да достигнат разходи за отбрана до 2% от БВП. По време на реч на срещата на върха на Алианса той предложи страните не само да изпълнят това задължение, но и да увеличат разходите до 4% от БВП.

В момента само осем държави-членки на НАТО харчат повече от 2% за отбраната, а военният бюджет на САЩ е около 3,58% от БВП.

Тръмп не е партньор, на който Германия може да разчита

Тръмп не е партньор, на който Германия може да разчита

70-годишното доверие в трансатлантическото приятелство, може и да не съществува