Най-малко шестима души са загинали и десетки са били ранени в резултат на престрелки, разразили се по време на протест в ливанската столица Бейрут. Това съобщи арабската телевизия  Al Hadath.

Всички убити са шиитски мюсюлмани.

По информация на телевизията сблъсъци с използването на огнестрелно оръжие са се случили в кварталите Ет Тайюни и Бадаро в западната част на Бейрут по време на митинг на шиитски партии в района на Съдебната палата. Тежката стрелба е била насочена към поддръжници на ливанската радикална шиитска групировка "Хизбула", докато те са протестирали с искане за отстраняване на съдията, разследващ миналогодишната експлозия в пристанището на града, обвинявайки го в пристрастие. Бойци на "Хизбула" са отвърнали на стрелбата, започнала в християнски квартал на Бейрут.

Най-малко 20 души са били ранени при сблъсъци в централните райони на Бейрут, уточнява телевизията.

Командването на въоръжените сили на страната предупреди, че "военните ще откриват огън, за да убият всеки минувач, който излезе на улицата с оръжие". 

Ливан има ново правителство след 13 месеца задънена улица

Ливан има ново правителство след 13 месеца задънена улица

То се оглавява от най-богатия човек в страната

Очевидец разказа, че двама снайперисти са открили огън по тълпата от демонстранти и военни патрули, които са осигурявали охраната около Съдебната палата на площад "Адлия". В отговор привърженици на шиитските "Амал" и "Хизбула" са се появили по улиците с оръжия и са открили интензивен огън. В стълкновения с шиитските активисти след това са встъпили активисти от опозиционната партия "Ливански сили" и членове на клана Зуейтер.

Престрелките стихнаха, след като армейски патрули бяха разположени в Ет Тайюни и Бадаро, като междувременно е имало експлозия.

Подкрепяната от Иран "Хизбула" и нейният съюзник "Амал" обвиниха "Ливанските сили", християнска партия, която има близки връзки със Саудитска Арабия, за организиране на атаката

Престрелките бележат най-тежкото гражданско насилие в Бейрут от 2008 г. и подчертават задълбочаващата се криза заради разследването на катастрофалната експлозия през август 2020 г., което подкопава усилията на правителството да се справи с един от най-драматичните икономически сривове в историята на страната.

Лидерът на "Ливанските сили" Самир Геагеа, чиято група имаше мощна милиция във войната, осъди стрелбата и заяви, че тя е резултат от неконтролираните оръжия в обществото, като настоя, че гражданският мир трябва да бъде запазен.

С обръщение към народа ливанският премиер Наджиб Микати призова гражданите "да запазят спокойствие и да не допускат страната да се подхлъзне към междуособици". Министър-председателят се обърна към ливанската армия и силите за сигурност с искане да се гарантира сигурността в кварталите Ет Тайюни и Бадаро и да бъдат задържани подбудителите на безредиците.

ЕС готви санкции за политици и бизнесмени от Ливан

ЕС готви санкции за политици и бизнесмени от Ливан

Мерки в защита на демокрацията

Стрелбата по фронтовата линия на Гражданската война в периода 1975-90 г. бележи една от най-тежките граждански междуособици в Ливан от години и подчертава задълбочаващата се политическа криза заради разследването на катастрофалния взрив на 4 август 2020 г., при който загинаха повече от 200 души и който опустоши обширни части от Бейрут.

Ливанската армия уточни в изявление, че стрелбата е била насочена срещу протестиращи, докато са преминавали през кръгово кръстовище, разположено в район, разделящ християнски и шиитски мюсюлмански квартали.