При атака с касетъчни бомби срещу контролирано от ДАЕШ ("Ислямска държава") село в Източна Сирия са били избити най-малко 15 души.

Това обявиха местни мониторингови неправителствени групи, като това са последните от серията опустошителни въздушни удари по долината на река Ефрат, съобщава "Асошиейтед прес".

Бомбите са били хвърлени в село Доблан от неидентифициран самолет. В района е известно, че действат руски, сирийски и американски бойни самолети.

Касетъчните бомби са предназначени да разпространяват малки бомбички в широка зона, но много от тях не успяват да експлодират, което застрашава цивилните дълго след като боевете са приключили.

Уточнява се, че 15 тела, включително жени и деца, са били открити в селото, като се подчертава, че местните жители очакват да бъдат открити много повече загинали.

Според други съобщения местни информатори са преброили най-малко 35 загинали в селото, което се намира между крепостите на ДАЕШ Ал Маядийн и Букамал.

Според Сирийския център за наблюдение на човешките права са загинали 30 души.

В понеделник при въздушен удар на международната коалиция, оглавявана от САЩ, беше ударена сграда, използвана от ДАЕШ като затвор, като бяха избити 57 души.

От международната коалиция не са отговорили на исканията за коментар дали самолетите, извършили удара с касетъчните бомби, са техни.

57 убити при бомбардировка на САЩ по затвор на "Ислямска държава"

57 убити при бомбардировка на САЩ по затвор на "Ислямска държава"

Загинали са много цивилни