Страните от Близкия изток трябва да оставят различията зад себе си и да създадат пакт за сигурност, по примера на Европейския съюз, коментира катарският емир Шейх Тамим бин Хамад ал-Тани, цитиран от "Ройтерс".

"Смятам, че е време за по-широка регионална сигурност в Близкия изток. Време е всички нации в региона да забравят миналото, включително и нас, да се договорят за основните принципи на сигурност и правилата за управление и поне минимално ниво на сигурност, за да има мир и просперитет", коментира Шейх Тамим на конференцията по сигурност в Мюнхен.

"Това не бива да е мечта. Твърде много е изложено на риск. Близкият изток е на ръба. Време е да го върнем от там", допълва той.

Рохани призовава за единство между сунити и шиити

Рохани призовава за единство между сунити и шиити

Индия и Иран са люлките на азиатската цивилизация, този и следващият век ще принадлежат на Азия

 

Освен Персийския залив, Шейх Тамим посочва конфликтите в Сирия, Йемен и Либия, които предизвикват хуманитарни катастрофи и една от най-големите бежански кризи, довели до бягството на милиони хора в Европа през последните години.

"Можем да последваме усилията на Европейския съюз, способността им да намират обща основа за възстановяване и просперитета. Преминаването от вражди към сътрудничество ще изисква всеки от нас да носи отговорност", допълва той.