Катар обвини мощния си съсед Саудитска Арабия в безразсъдно поведение, след като по-рано се появиха информации, че Рияд е заплашил с военни действия, ако Доха придобие руската противоракетна система С-400, съобщава "Ройтерс".

Външният министър на Катар коментира пред телевизия "Ал Джазира", че не смята, че саудитската заплаха - за която се твърди, че е отправена в писмо до френския президент Еманюел Макрон - е сериозна.

Ала той обвини Рияд, че е използвал писмото, за да се опита и да създаде "смущение" в регион, който вече е разтърсен от продължаващ една година конфликт между Доха и други сили.

Саудитска Арабия плаши с военни действия срещу Катар, ако купи С-400 от Русия

Саудитска Арабия плаши с военни действия срещу Катар, ако купи С-400 от Русия

Рияд е написал писмо до френския президент Макрон по темата

Френският в. "Монд" съобщи в събота, че саудитският крал Салман е изпратил писмо на Макрон, изразявайки тревога по повод преговорите между Доха и Москва за ПРО системи С-400. Изданието добави, че кралят е заявил, че Саудитска Арабия е готова да обмисли всички мерки, включително военни действия.

"Търсим официално потвърждение от френското правителство (за писмото)", посочи катарският външен министър Шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани.

"Няма сериозна военна заплаха от това, но начинът, по който се използва за оправдание, или за да се създаде смущение в региона, е просто неприемлив", подчерта Тани, допълвайки: "Няма основателен повод за оплакване зад това писмо и заплахата към Катар."

Саудитска Арабия, Египет, Бахрейн и Обединените арабски емирства (ОАЕ) прекъснаха дипломатическите и икономическите си отношения с Катар преди една година, обвинявайки Доха в подкрепа на тероризма. Катар отрича обвиненията и твърди, че бойкотът е опит за посегателство върху неговия суверенитет.

Катар се зарече да не воюва с Иран

Катар се зарече да не воюва с Иран

Въпреки че има много различия с Техеран

От кабинета на френския президент и от пресслужбата на саудитското правителство не са отговорили на исканията за коментар на информацията на в. "Монд".

Катар и Русия подписаха споразумение за военно и техническо сътрудничество през миналата година. Посланикът на Катар в Русия заяви през януари, че преговаря за закупуването на руските противоракетни системи С-400.

Запитан дали Доха ще продължи опитите за сключване на сделка, катарският външен министър отбелязал: "Катар държи отворени всички възможности за придобиване на оборудване в областта на отбраната, така че търсим най-доброто качество, за да отбраняваме нашата страна и имаме отворени всички възможности за това."

Вашингтон има силни съюзи и с двете страни, като се опасява, че раздорът между сунитските мюсюлмански съюзници на САЩ може да бъде от полза на шиитски Иран.

В Катар се намира най-голямата военна база на САЩ в Близкия изток, в която са разположени повече от 11 хил. военнослужещи.