Катарският емир шейх Тамим бин Хамад Ал Тани изпрати посланик в Саудитска Арабия като част от нормализирането на отношенията между двете държави, които бяха замразени от юни 2017 г. Това съобщи в сряда Катарската информационна агенция (Куна).

"С указ номер 29 от 2021 г. Бандар Мохамед Абдула ал-Атя беше назначен за извънреден и пълномощен посланик на Държава Катар в Кралство Саудитска Арабия", цитира Куна изявлението на кабинета на емира. Преди това ал-Атя оглавяваше дипломатическата мисия на Катар в Кувейт. В сряда емирът назначи и нови посланици за страната в Белгия, Европейския съюз, Панама, Куба, Италия и Грузия.

През лятото на 2017 г. Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет обявиха прекъсване на дипломатическите отношения с Катар, обвинявайки Доха в подкрепа на тероризма и намеса във вътрешните им дела. Това беше последвано от икономически санкции и транспортна блокада на емирството. По-специално държавите затвориха въздушното пространство за катарската авиация. Катар нарече решението на арабските съседи неоснователно.

Монархиите от Персийския залив постигнаха споразумение с Катар

Монархиите от Персийския залив постигнаха споразумение с Катар

Тези усилия ни помогнаха да договорим декларацията от Ал Ула

По-късно квартетът изготви списък с изисквания, които Доха счете за неосъществими и призова за преразглеждане. Сред тях са понижаването на нивото на дипломатическите отношения с Иран, прекратяването на всички отношения с терористични групи, преди всичко Мюсюлманските братства, забранени в Египет, прекратяване на контактите с политическата опозиция на тези държави, закриването на телевизионния канал "Ал Джазира", прекратяването на военното сътрудничество с Турция и елиминирането на турската военна база в Катар.

Ситуацията беше разрешена едва през януари 2021 г. на 41 -та среща на върха на Съвета за сътрудничество за арабските държави от Персийския залив ( Бахрейн, Катар, Кувейт, ОАЕ, Оман и Саудитска Арабия) в саудитския град Ел Уля, когато беше постигнато споразумение за прекратяване на всички разногласия с Катар, възстановяване на пълноправни дипломатически отношения, както и възобновяване на полетите и премахване на блокадата.

 Катар призова Залива да преговаря с Иран

Катар призова Залива да преговаря с Иран

Саудитска Арабия, Бахрейн и ОАЕ възстановиха отношенията си с Катар

През май емирът на Катар посети Рияд при първото си посещение след възстановяването на дипломатическите отношения, а на 21 юни новият посланик на Саудитска Арабия в Доха, принц Мансур бин Халед бин Фархан Ал Сауд, представи копия от акредитивните си данни на вицепремиера, външен министър на емирството Мохамед бин Абдел Рахман Ал Таня.