Катар ще проведе парламентарни избори за първи път, съобщава "Ройтерс".

Това стана ясно, след като емирът на страната шейх Тамим бин Хамад Ал Тани одобри закона за произвеждане на първия вот за парламент, който ще бъде през октомври тази година. Тогава ще се гласува за 2/3 от членовете на парламента, които са общо 45. Останалите ще бъдат назначени от емира.

На референдум през 2003 г. беше одобрена нова Конституция, в която се предвиждат частични директни парламентарни избори.

В Катар, където политическите партии са забранени, вече бяха произведени общински избори. Целта беше да се подобри имиджът на емирството, пострадал от твърденията за злоупотреби с правата на мигрантите, работещи в страната, както и от продължилото над три години дипломатическо, търговско и пътническо ембарго, наложено на Катар от няколко арабски държави.

Съгласно одобрения закон гражданите над 18 години могат да гласуват в окръзи, в които живеят техните племена или семейства. Кандидат-депутатите трябва да са от катарски произход и да са навършили 30 години.

Законът разделя страната на 30 изборни района, като от всеки район в парламента ще бъде избран по един кандидат. Заемащите постове на министри или членовете на съдебните органи, както и военни или членове на общинските съвети няма да могат да се кандидатират за депутати.

За предизборни кампании ще могат да се отделят до 2 милиона рияла, или 549 459 долара.