Вълненията в Кайро не стихват. Площад Тахрир в египетската столица отново стана арена ма сблъсъци - този път между демонстранти и военнослужещи. Причината за поредните ексцесии е започнала бурна демонстрация срещу опита на военните да изтласкат протестиращите, които продължават да се намират на площада.

По-рано днес военните започнаха да изтласкват протестиращите от частта на площада, по която по принцип минава автомобилното движение, като започнаха да разрушават палатковия лагер. Частично възстановено бе автомобилното движение.

Откраднаха Тутанкамон
                                    Още...

Според очевидци демонстрантите буквално се хвърляли под гумите на минаващите превозни средства, за да не позволяват възобновяване на движението.

Стотици хиляди хора, които прекараха дни на площада по време на масовите протести, довели до свалянето на президента Хосни Мубарак, събраха нещата си и си заминаха след обявяването на оставката му. Но някои протестиращи отказват да напуснат площада, докато не бъдат изпълнени обещанията за реформи.

От високоговорители протестиращите „пояснили" своите искания:„Армията е основата на Египет. Вашата задача е не да ни гоните от площада, а да изпълните исканията ни. Иначе ще се върнем".

Въпреки призивите на военните за разчистване на площада, няколко хиляди демонстранти отново се стичат към него. Тяхната цел е да заменят протестиращите, които бяха принудени от военните да напуснат площада. Според кореспондент на БиБиСи военните  не могат да вземат решение как да реагират по отношение на новите демонстранти.

Днес се проведе първото заседание на египетското управление без Хосни Мубарак. По време на заседанието египетският премиер Ахмед Шафик заяви, че първият приоритет на правителството му е възстановяването на сигурността и спокойствието в страната, парализирана в продължение на 18 дни от антиправителствените протести.

„Първият приоритет за това правителство е да възстанови сигурността и да съдейства за осъществяване на дневните дейности на гражданите си.", заяви той.

Стана ясно още, че египетската Конституция е била суспендирана. Египетското военно лидерство обяви, че ще формира група от експерти, които да направляват изготвянето на конституционни промени, след което промените ще бъдат разгледани на народен референдум.

Според изявлението на вицепрезидента Омар Сюлейман след подаване на оставката на Мубарак Военният съвет ще управлява страната до провеждането на президентски избори през септември.

Главата на Висшия военен съвет Хюсеин Тантави поема вътрешната и международна политика на страната.

Сред приоритетите на правителството са възстановяването на сигурността и връщането на страната към нормален начин на живот. Тази нощ бе обсъдено и завръщането на полицията към обичайните й задължения за гарантиране на сигурността на гражданите.

Припомняме, Хосни Мубарак подаде оставка след 30-годишно управление и предаде властта на военните. Той се оттегли от поста, след като протестите срещу неговото управление продължиха 18 дни.
По време на безредиците в страната загинаха над 300 души, а повече от 5000 бяха ранени.

След оттеглянето му се появи информация, че той може да бъде привлечен под отговорност за разхищение на държавната хазна. Застрашени от влизане в съдебна зала са и някои членове на семейството му.

Оценките за състоянието, което притежава Мубарак са противоречиви. Според западните медии той притежава няколко десетки милиарда долара, а по данни на американското разузнаване - между един и пет милиарда.

Междувременно египетският премиер Ахмед Шафик заяви, че Хосни Мубарак все още е в Египет - в курортния град Шарм ел-Шейх на Червено море.

"Премиерът Ахмед Шафик обяви, че бившият президент Хосни Мубарак все още е в Шарм ел-Шейх.", предаде египетската държавна агенция след първата пресконференция, дадена от Шафик след напускането на Кайро от Мубарак.