Казахстан отрече да нарушава санкциите на Запада въпреки рязкото увеличение на реекспорта за Русия на стоки, които биха могли да бъдат използвани за военни цели, съобщава "Франс прес".

Позицията идва след обвиненията от страна на европейски и американски служители, че най-голямата икономика в Централна Азия служи на Москва като канал за снабдяване със стоки в нарушение на санкциите, наложени след руската инвазия в Украйна.

"Не позволяваме на наша територия или от страна на наши предприятия да се избягват санкциите, наложени на Русия. Не нарушаваме западните санкции", подчерта говорителят на Сената на Казахстан Маулен Ашимбаев.

Редица бивши съветски държави, както и Китай, Турция и Обединените арабски емирства са заподозрени, че помагат на Русия да получава стоки, които вече не може да внася директно поради западните санкции.

ЕС криминализира заобикалянето на санкциите

ЕС криминализира заобикалянето на санкциите

Целта е осигуряване на сходна степен на прилагане на наказателни мерки в целия блок

Компаниите в тези страни внасят стоки и след това ги реекспортират в Русия. Дори продукти като хладилници, компютърни принтери и калкулатори могат да съдържат микрочипове, които да бъдат използвани в оръжия.

По-рано тази седмица главният икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие Беата Яворчик заяви, че изнокът от Западна Европа за Русия се е пренасочил към бившите съветски републики.

"Ако погледнете западноевропейския износ за Русия - той е намалял с около 60%, и изведнъж виждате, че износът от Западна Европа към Централна Азия и Кавказ расте и на свой ред тези страни продават повече на руския пазар", отчете тя.

По нейни думи наблюдаваните увеличения са особено силно изразени при стоките, които изцяло или частично са обект на санкции.

Зеленски: Заобикалянето на санкциите да бъде считано за тежко престъпление

Зеленски: Заобикалянето на санкциите да бъде считано за тежко престъпление

Нападна Русия, като на няколко пъти я нарече "терористичната държава"

Казахстан е близък икономически и военен съюзник на Русия и двете страни делят обща граница с дължина 7500 километра. Астана посочва, че през април е била въведена онлайн система за проследяване на стоки.

Западът обмисля по-нататъшно затягане на санкциите срещу Русия, но трябва да вземе предвид и това как да избегне вторични ефекти върху страни като Казахстан, за да избегне да ги тласне по-близо до орбитата на Москва.

В началото на месеца Европейската комисия прие 11-ия пакет от антируски санкции, в който за първи път бяха включени компании в Армения, Китай, Иран, Сирия, Обединените арабски емирства и Узбекистан. Целта бе именно да се ограничи заобикалянето на санкциите.

Индия отрича да заобикаля санкциите на ЕС с рафинирането на руски петрол

Индия отрича да заобикаля санкциите на ЕС с рафинирането на руски петрол

За ЕК обаче въпросът не е приключен