Опитите за заобикаляне на санкциите трябва да се определят като едно от най-тежките престъпления срещу международното право и международния мир.

Това заяви украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщението си, цитирано от "Укринформ".

Днес е ден за санкции. Одобрени са пет пакета санкции, които подготвихме много внимателно тези седмици в СНБО, Министерския съвет, ведомството и нашите секретни служби, отчете той.

Първият е пакет, свързан със Zaporizhstal. Ние блокираме влиянието на терористичната държава върху тази компания, която съществува благодарение на различни подставени и офшорни лица. Акциите, контролирани от Русия чрез една от системните банки, ще бъдат конфискувани и ще работят в полза на Украйна и украинците.

Ние няма да оставим никаква връзка на терористичната държава в Украйна, която тя може да използва срещу нашата държава, срещу нашата икономика или срещу нашия народ, закани се държавният глава.

Освен това бяха одобрени пакети от санкции, които продължават нашия курс за изолиране и блокиране на руската отбранителна индустрия.

Стотици физически и юридически лица на терористичната държава и свързани с Русия се превръщат в цели за глобална изолация. Ние работим много активно с нашите партньори, така че всички тези, които всъщност произвеждат тази агресия, които дават оръжия, боеприпаси, оборудване и технологии в ръцете на терористите - всички те да бъдат смазани от света.

Зеленски за новите санкции: По-строги ограничения - по-бърз край на войната

Зеленски за новите санкции: По-строги ограничения - по-бърз край на войната

322 руски компании са добавени към санкционния списък

Какво е важно да разберем сега? Окупаторите вече са вътрешно готови за поражение. Те вече са загубили тази война в съзнанието си. Трябва да оказваме натиск върху тях ежедневно, така че чувството им за поражение да се превърне в тяхното бягство, техните грешки, техните загуби.

Готвим се да добавим още повече оръжия за вас, воини, за да имате още повече възможности да победите агресора и да възстановите мира.

Който и да е агресор срещу свободния свят, той ще завърши със същия позор като Кремъл, настоя президентът.