Президентът на Украйна Володимир Зеленски коментира днешните санкции срещу Русия, като каза, че колкото по-строги са ограниченията, толкова по-бързо агресорът ще прекрати войната в Украйна. Това заяви държавният глава във вечерното си видеообръщение, цитирано от УНИАН.

Той припомни, че 322 руски компании са добавени към санкционния списък.

"Днес влязоха в сила три нови решения за санкции срещу онези, които инвестират и подкрепят руската агресия. На първо място, това е още един пакет от санкции срещу руския военно-промишлен комплекс - предприятия, които осигуряват терористичната армия. Този път 322 компании са добавени: производители на оръжия, компоненти и други подобни", каза държавният глава.

Другите два санкционни списъка, според Зеленски, са физически и юридически лица, които помагат за заобикаляне на санкциите срещу Русия, държат имущество на военнопрестъпници и участват в унищожаването на свободата както на територията на самата Русия, така и на наша земя.

"Нашите санкционни пакети се разработват в детайли и по-специално по отношение на синхронизацията с партньорите. Това е една от основните ни общи задачи - абсолютно всички, които търсят по-бърз край на войната, по-бързо от нашата победа. Задачата е да премахне всякакви възможности за Русия да заобикаля санкциите. Всяка руска схема, която ви позволява да заобикаляте санкциите, добавя време към тази война, добавя възможности за агресора. Съответно, колкото по-строг е режимът на санкции срещу Русия, толкова повече ограничения срещу терористичната държава и всички лица, свързани с нея, срещу цялата руска икономика на войната, толкова по-бързо ще свърши агресията. Благодаря на всички в света, които разбират това", подчерта Зеленски.

Зеленски каза сбогом на кремълския империализъм

Зеленски каза сбогом на кремълския империализъм

Мерки срещу руската агресия

Той също така отбеляза важността на факта, че е започнала глобална ограничителна работа по отношение на руската ядрена индустрия.

"Тази индустрия не само генерира средства за бюджета на агресора, но и помага да се поставят в зависимост други държави, на територията на които се изпълняват уж "енергийни" ядрени проекти. Всяка енергия за Кремъл е оръжие. Ядрената енергия за тях също е оръжие. Точно това, между другото, се случва в Запорожката АЕЦ, която Русия използва именно като оръжие за изнудване на света. Добре, че Великобритания, Америка, Франция, Япония и Канада създадоха съюз, който трябва да премахне ядрената индустрия на държавата от световния пазар - терорист", каза президентът.

САЩ предупреди Русия да не пипат американските ядрени технологии в Запорожката АЕЦ

САЩ предупреди Русия да не пипат американските ядрени технологии в Запорожката АЕЦ

АЕЦ съдържа ядрено техническо оборудване и данни с произход от САЩ, които се контролират от правителството на САЩ