Русия купува и внася безпилотни летателни апарати и електроника за въоръжените си сили през схеми за внос от Казахстан. Това пише в съвместно разследване Центъра за наблюдение на корупцията и организираната престъпност OCCRP , Der Spiegel и "Важни истории". 

Казахстан побърза да отрече, че нарушава санкциите на Запада въпреки рязкото увеличение на реекспорта за Русия на стоки, които биха могли да бъдат използвани за военни цели.

Статистиката за износа на Казахстан показва обаче, че значително се е увеличила търговията с дронове и микроелектроника именно след началото на войната на Русия в Украйна. Като посредниците за износа работят казахстански компании, които са основани от руски граждани именно след началото на войната. Журналистите пишат за компанията "Аспан Арба", която е доставила на руската "Небесна механика" дронове, доставени след това на военните. И в двете компании присъстват едни и същи имена на ръководители.

Друга казахстанската компания Da Group 22 е изнесла за Русия електроника, която е закупила от Германия.

САЩ наложиха санкции на още 300 лица и фирми заради руски връзки

САЩ наложиха санкции на още 300 лица и фирми заради руски връзки

Новият списък включва лица и фирми от Русия, Индия, Германия, Испания, Естония, ОАЕ

Само през 2022 г. от Казахстан за Русия са доставени дронове на стойност 1.23 млн. долара. Между Русия и Казахстан няма митнически ограничения, доколкото и двете страни са част от т.нар. Евразийски икономически съюз. За сравнение през 2021 г. дроновете внос в Казахстан са толкова малко, че не се появяват в данните на Бюрото на националната статистика на страната. А през 2022 г. Казахстан е внесла дронове на стойност около 5 милиона долара - почти всички те закупени от Китай.

Днес ТАСС съобщава, че казахстанският президент Касим-Жомарт Токаев ще бъде в Москва на 25 май за участие в извънредното заседание на върховния орган на Евразийския икономически съвет.

Освен това дроновете на DJI се продават в Русия, въпреки че китайският производител твърди, че не доставя продуктите си нито на руснаците, нито на украинцте и че самите й продукти са предназначени само за граждански цели. Официалният представител в Русия на китайската компания DJI - е точно "Небесна механика". На уебсайта й сред партньорите са посочени петролни и газови и минни компании, мобилни оператори, Руските железници, Министерството на извънредните ситуации и Министерството на вътрешните работи.

ЕС налага санкции на китайски фирми

ЕС налага санкции на китайски фирми

Причината е подкрепата за Русия

Журналистите са проучили данни за транзакциите на "Небесна механика": плащанията показват, че компанията също така продава дронове DJI на руски групи, регистрирани като неправителствени организации, които подкрепят нахлуването в Украйна. Една от тези организации е фондация "Народен фронт. Всичко за победа", която набира средства за оборудване на частите на руската армия, които воюват в Украйна.

Но основният купувач от "Небесна механика" през 2022 г. е била DJI Ars Moskva, които очевидно са свързани - собственикът на DJI Ars Moskva е бил дългогодишен служител на първата поне до 2021 г. Под марката Digbox компанията продава дронове и други продукти на онлайн платформа Ozon, от където руските военни купуват оборудване.

По данни от руските митници през 2022 г. в Русия са внесени над 500 дрона от казахстанската компания "Аспан Арба".

По данни на Министерството на цифровото развитие на Казахстан обаче, през май 2022 г. компанията е получила лиценз за износ на повече от 18 хиляди дрона DJI на стойност 45 млн. долара от DJI Europe B.V., нидерланският филиал на китайския производител на дронове.

ЕС криминализира заобикалянето на санкциите

ЕС криминализира заобикалянето на санкциите

Целта е осигуряване на сходна степен на прилагане на наказателни мерки в целия блок