В петък три американски агенции - Министерството на финансите, Министерството на външните работи и Министерството на търговията - обявиха разширяването на "руските" санкционни списъци с общо над 300 позиции - юридически и физически лица от Русия и 20 други държави.

Основният фокус на САЩ и техните съюзници на срещата на върха на Г-7 е именно борбата срещу заобикалянето на по-ранните санкции от страна на Русия.

Министерството на финансите на САЩ обяви включването на 22 физически лица и 104 фирми и институции от повече от 20 държави в санкционни списъци.

Министерството на търговията на САЩ обяви, че е наложило експортни ограничения на 69 руски компании, както и на една арменска и една киргизка фирма. Наложените санкции на руските предприятия са заради подкрепата им за руската армия и военна промишленост.

Новият списък включва лица и фирми от Русия, Индия, Германия, Испания, Естония, ОАЕ и други държави. Повечето от лицата са или руски граждани, или, ако се съди по имената им, емигранти от Русия, макар и да има и няколко души с неславянски имена.

Г-7 обяви нови санкции срещу Русия и помощ за Украйна до 2024 г.

Г-7 обяви нови санкции срещу Русия и помощ за Украйна до 2024 г.

Затяга се контролът срещу заобикалянето на санкциите срещу Москва

Същността на санкциите се състои в това, че САЩ на практика забраняват продажбата на всякакви стоки на тези предприятия, с изключение на храни и лекарства.

Сред санкционираните компании са такива, които са свързани с проекти за добив на нефт и газ, по-специално с добив в арктически шелфове и шистов газ, както и фирми, занимаващи се с ремонт на самолети и производство на части за тях, заводи за трактори и автомобили, корабостроителници и инженерни бюра.

"Днешните стъпки допълнително ще ограничат възможностите на Путин да води тази варварска война и ще ни помогнат да осуетим опитите на Русия да заобиколи санкциите", цитира Ройтерс думите на американския финансов министър Джанет Йелън.

Според Ройтерс държавният секретар Антъни Блинкен е обяснил, че санкциите включват членове на международна мрежа, която добива чуждестранни компоненти за руския производител на разузнавателни безпилотни летателни апарати "Орлан".

Освен това, според Ройтерс, американските власти са добавили цели нови сектори на руската икономика в списъка на подзаконовите санкции, което позволява налагането на санкции на всяко физическо или юридическо лице, работещо в тези сектори.

В петък сутринта Обединеното кралство обяви включването на още 86 лица и фирми в списъка със санкции.

На срещата на върха на Г-7, която продължава до неделя в Хирошима, Япония, лидерите на САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Япония и Канада ще обсъдят политиката на санкции срещу Русия и най-вече борбата срещу заобикалянето на санкциите. Очаква се на срещата да пристигне и украинския президент Володимир Зеленски. Миналата седмица германският канцлер Олаф Шолц също подчерта, че точно заобикалянето на санкциите трябва да бъде във фокуса на вниманието на западните държави.

Байдън подкрепя обучението на F-16 за украински пилоти на срещата на Г-7

Байдън подкрепя обучението на F-16 за украински пилоти на срещата на Г-7

Обучението за F-16 ще се проведе в Европа и вероятно ще започне през следващите седмици