Украйна съобщи за дадена първа жертва при бойни действия, откакто Киев се споразумя с проруските сепаратисти за прекратяване на огъня за неопределено време в контролирания от сепаратистите Донбас през миналата седмица, съобщава "Франс прес".

Според украинската армия войникът е загинал в сражения в сряда в село Курти Блака, което са намира на около 15 километра северно от Донецк, който е де факто столицата на сепаратистите в Източна Украйна.

Проруските сепаратисти не са съобщавали за жертви от тяхна страна.

Инцидентът идва на фона на нарасналата надежда, че конфликтът, който продължава вече 31 месеца, може да тръгне към разрешаване, след като близо 10 хил. души загинаха.

Бившата съветска република обвинява съседката си Русия, че е започнала война на нейна територия като отмъщение за свалянето от власт на прокремълския президент Владимир Янукович през февруари 2014 г. Русия отрича каквато и да е роля в конфликта.

Жертвата, дадена от украинската армия, не означава непременно рухване на примирието, тъй като наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) съобщават за "значително" намаляване на бойните действия.

Но това означава, че спорадичното избухване на насилие е вероятно да продължи и че обстрелът по фронтовата линия може да продължи, дори след като страните говорят за мир.

Проруските сепаратисти се съгласиха на примирие миналия петък - два дни след като беше договорено от Украйна и Русия с помощта на посредници от ОССЕ.

Примирието беше договорено след дни на необичайно тежки сблъсъци, при които загинаха 10 украински войници и неизвестен брой сепаратисти.

Украинската армия обвини проруските сепаратисти, че са открили огън по нейни позиции 51 пъти от сряда сутринта насам.

Сепаратистите от своя страна обвиниха силите на Киев, че са ги обстрелвали с миномети и гранотомети повече от 500 пъти през изминалото денонощие.