Руските нашественици непрекъснато зомбират украинските деца във временно окупираните територии, включително като ги изпращат в летни лагери, където ги учат на така наречената "истинска история". Това каза Иван Фьодоров, кмет на Мелитопол в изгнание, цитиран от "Укринформ".

"Окупаторите продължават отделно да зомбират и набират нашите деца вече изрично. Друга група от нашите деца беше изпратена в летните лагери на Евпатория (в окупирания Крим - бел. ред.). Те бяха изпратени от някакъв гаулайтер-губернатор на една от руските области, който каза, че в тези лагери децата трябва да бъдат научени на правилната версия на историята и да им се разказва истинската история на нашата държава. Така че те открито потвърждават, че ще зомбират нашите деца", каза Федоров.

Кметът допълни, че от есента на 2023 г. децата ще бъдат промити мозъци под претекст образование. По-специално, нашествениците се готвят да приложат от новата учебна година плана на Владимир Путин, като обясняват на учениците причините за отприщването на така наречената "специална военна операция".

"Укринформ" съобщи по-рано, че руски представители заплашват жителите на временно окупираните територии заради снимки, на които те позират с украинския флаг или украински песни, които съхраняват на устройствата си.

Киев разследва Беларус за депортация на украинчета

Киев разследва Беларус за депортация на украинчета

Искат се отговори от Червен кръст

Припомняме, че Главната прокуратура на Украйна е започнала разследване срещу Беларуския Червен кръст във връзка с участието му в депортирането на деца от Украйна. Това съобщи в неделя главният прокурор Андрей Костин. 

"Участието на Беларуския червен кръст в принудителното депортиране на украински деца от окупираните от Руската федерация територии в Беларус е съучастие в извършването на международно престъпление. Тази организация грубо нарушава нормите на Женевските конвенции, както и основните принципи на движението на Червения кръст. Започнахме разследване, за да осигурим отговорност за всеки случай на принудително прехвърляне и/или депортиране на украински деца", написа Костин.

Генералният прокурор отбеляза, че Киев се надява на реакция от Международния комитет.

"Надяваме се, че МКЧК ще разгледа това нарушение на почтеността и ще предприеме подходящи действия", каза той.

Турция и Саудитска Арабия посредничат за връщане на украинчета от Русия

Турция и Саудитска Арабия посредничат за връщане на украинчета от Русия

Преговорите се водят от няколко месеца

Украйна вече отнесе въпроса за депортираните деца до международни организации. ООН заяви, че такова извеждане на деца е престъпление, а държави пожелаха да посредничат за връщането на децата.