Областната прокуратура на Харков предостави допълнителни доказателства в събота, че Русия е атакувала Украйна с ракети, доставени от Северна Корея, предава "Ройтерс".

Старши съветник на президента Володимир Зеленски каза в петък, че Русия е ударила Украйна тази седмица с ракети, доставени от Северна Корея за първи път по време на нейната инвазия.

Дмитро Чубенко, говорител на прокуратурата, каза, че ракетата, една от няколкото, ударили град Харков на 2 януари, е била визуално и технически различна от руските модели.

"Производственият метод не е много модерен. Има отклонения от стандартните ракети "Искандер", които видяхме по-рано по време на ударите срещу Харков. Тази ракета е подобна на една от севернокорейските ракети", каза Чубенко пред медиите, докато показваше останките.

Той каза, че ракетата е малко по-голяма в диаметър от руската ракета "Искандер", докато нейното сопло, вътрешни електрически намотки и задни части също са различни.

"Затова ние клоним към версията, че това може да е ракета, доставена от Северна Корея.

Чубенко отказа да съобщи точното име на модела на ракетата.

Русия атакува Харков с няколко ракети тази седмица, убивайки двама души и ранявайки над 60 при един от най-големите си удари с ракети и безпилотни самолети от началото на широкомащабната война през февруари 2022 г.

Северна Корея е под оръжейно ембарго на ООН, откакто за първи път тества ядрена бомба през 2006 г.

Резолюции на Съвета за сигурност на ООН - одобрени с подкрепата на Русия - забраняват на страните да търгуват с оръжие или друго военно оборудване със Северна Корея.

Кръстосване на оръжейни доставки в поредица заседания в СС на ООН

Кръстосване на оръжейни доставки в поредица заседания в СС на ООН

Доставката на оръжия от КНДР на Русия би било имиджов удар