Върховната рада прие закон за увеличаване на данъците, който е необходим за увеличаване на финансирането на въоръжените сили на Украйна, пише "БиБиСи".

Освен всичко друго, украинският парламент увеличи ставките на военния данък за тези, които вече са го платили, и също така въведе този данък за друга категория данъкоплатци: тези, които работят по опростена данъчна система (по-специално за собственици и служители на малки предприятия ).

Новите данъци ще останат в сила до края на годината, в която в бъдеще ще отпадне военното положение.

По-специално, военният данък се увеличава от 1,5% на 5% от доходите на физическите лица (увеличението на данъчната ставка няма да засегне военнослужещите). Освен това представителите на малкия бизнес вече ще плащат военни данъци, включително 10% от минималната заплата, която сега е 8 хиляди гривни на месец (около 190 щатски долара).

Според изчисленията на украинското правителство данъчните промени трябва да донесат допълнителни 58 милиарда гривни в бюджета през тази година (около 1,6 милиарда долара) и 137 милиарда гривни (около 3,7 милиарда долара) през следващата година.

Украинското правителство казва, че средствата са необходими за покриване на недостига във финансирането на армията, който само тази година възлиза на 500 милиарда гривни (около 13,5 милиарда долара).

В това число, според премиера Денис Шмигал, са необходими допълнителни средства за мобилизация. "Знаем, че финансирането на всеки военен за бюджета струва 1,2 милиона гривни [около 32,5 хиляди долара - ред.]. Съответно, когато наемаме хора, трябва да увеличим бюджета на Въоръжените сили на Украйна", каза Шмихал. "Цифрата от 500 милиарда, която беше обявена и представена, е дефицитът, от който се нуждаят украинските въоръжени сили до края на тази година.

Шмигал добави, че международните партньори не предоставят средства за украинската армия, така че Киев я финансира от вътрешни ресурси, които се състоят от данъци, както и от заеми на вътрешния финансов пазар.

"Един от източниците, които виждаме, е увеличаването на военните такси и въпросът за справедливото разпределение на военните такси в украинското общество", каза Шмигал.

Зеленски: Ако Русия победи в Украйна, тя ще се опита да дестабилизира Балтика и Балканите

Зеленски: Ако Русия победи в Украйна, тя ще се опита да дестабилизира Балтика и Балканите

Кремъл да няма сили да продължи тази агресия