Кабинетът на министрите на Украйна внесе във Върховната рада законопроект за подобряване на мобилизацията и военната регистрация. Това съобщи късно в понеделник представителят на кабинета на министрите в парламента Тарас Мелничук, цитиран от УНИАН.

"Проектозаконът "За изменение на някои законодателни актове на Украйна относно подобряването на някои въпроси на мобилизацията, военната регистрация и военната служба бе внесен" написа той в "Телеграм".

В същото време е внесен и законопроект "За изменения в Кодекса на Украйна за административните нарушения и Наказателния кодекс на Украйна относно засилване на отговорността за военни престъпления".

Украинският парламент не е склонен да се мобилизират и жени

Украинският парламент не е склонен да се мобилизират и жени

След като Киев обяви планове за мобилизация на още 500 000 души, включително и живеещи в чужбина

Направени са следните предложения: намаляване на наборната възраст от 27 на 25 години; усъвършенстване на предварителния военен отчет на наборниците, военнослужещите и резервистите; предоставяне на възможност на военнослужещите, освободени от плен, да почиват и да се възстановят чрез предоставяне на допълнителен отпуск при запазване на парична подкрепа за продължителност от 90 календарни дни; изключване на наборната военна служба като вид военна служба.

Така се предлага преминаване на всички наборни в запаса, установяващ, че военнослужещите, които са служили по време на правния режим на военно положение и са били освободени от служба в резерва, не подлежат на набор за военна служба по време на мобилизация в продължение на две години от датата на освобождаване от военна служба. Такива лица през посочения период могат да бъдат призовани на военна служба с тяхно съгласие.

Предлага се още изключване от списъка на заключенията на военномедицинските комисии на ограничена годност за военна служба; въвежда се основно комбинирано оръжейно обучение за граждани на Украйна до 3 месеца за всички граждани на възраст от 18 до 25 години във всички образователни институции; въвежда се основна военна служба по желание до 25-годишна възраст - за тези, които не са завършили основното посочено обучение. 

Допълнително се предлага възможност за изпращане на призовка чрез електронната поща.

Естония готова да връща мобилизирани украинци

Естония готова да връща мобилизирани украинци

След като Киев обяви такива намерения

Тези предложения все още могат да бъдат променени, тъй като законопроектът трябва да бъде разгледан в парламента.

Законопроектът предвижда и отговорност за неявяване във военната служба.

Към гражданите могат да се прилагат следните "временни мерки": забрана за пътуване в чужбина; забрана за сделки с движимо и недвижимо имущество; ограничаване на правото на управление на превозно средство и получаване на шофьорска книжка; ограничаване на правата за разпореждане с парични средства и други ценности; откази за подписване на договори за кредит; спиране на помощи и услуги от държавата.

Освен това мъжете на военна възраст, които са в чужбина, ще могат да получат паспорт само след представяне на документи за военна отчетност. Това важи както за вътрешни, така и за международни паспорти.

Киев иска да мобилизира украинци, живеещи в чужбина?
Обновена

Киев иска да мобилизира украинци, живеещи в чужбина?

Министерството на отбраната на Украйна отказа подобно нещо

Както бе съобщено по-рано, Киев се нуждае от още около 500 000 военни. Слухове "мобилизираха" и жените, но властите за момента отхвърлят това да стане задължително и припомнят, че се отнася само за тези с медицинско образование.