През следващата година Украйна ще избягва всякакви ходове, които биха въвлекли страната в президентска надпревара в Съединените щати. Това заяви министърът на външните работи Дмитро Кулеба, цитиран от "Укринформ".

"Ние сме напълно наясно с рисковете и до края на президентските избори в САЩ, каквито и да са те, ще направим всичко възможно, за да избегнем всичко, което би позволило да ни използват. Целта на тази стратегия е именно да се запази двупартийната подкрепа за Украйна от САЩ", каза ръководителят на украинската дипломация.

Той също така посочи, че дискусията, която се проведе в Конгреса на САЩ миналия месец, не е за Украйна, а за чисто вътрешнополитическия въпрос за границата с Мексико.

САЩ отвориха гранични пунктове с Мексико

САЩ отвориха гранични пунктове с Мексико

Затварянето предизвика тревога за икономическото въздействие

Украйна трябва да бъде подготвена за факта, че всеки вътрешнополитически въпрос, важен за резултатите от изборите, ще надделее над всеки външнополитически въпрос във всяка част на света.

"Сега Америка, като световна сила, навлезе в процес, в който вътрешните политически въпроси - сигурността на границите, бездомните хора по улиците, събирането на боклука, екологията, енергията - стават супер приоритет, защото политиците ще се борят за гласове. Как точно в този контекст можем да задържим Украйна на първо място в дневния ред, е предизвикателство. Затова по принцип няма нищо лошо в това Украйна да бъде обсъждана в САЩ през следващата година. Основното нещо е да казваме правилните неща, които укрепват Украйна и Америка", завърши Кулеба.

Байдън одобри 886 млрд. долара за военни разходи на САЩ

Байдън одобри 886 млрд. долара за военни разходи на САЩ

Включена е и помощт от 300 млн. за Украйна

Сенатът на САЩ постигна напредък в преговорите за защита на границите за деблокиране на помощта за Украйна. И републиканците, и демократите заявиха, че имат положителни очаквания в контекста на преговорите за миграционната реформа, която е предпоставка за одобрението на помощта за Украйна, Израел и Тайван.