В средата на деня на 20 февруари украинските военни са изстреляли две ракети HIMARS MLRS по учебен полигон край село Трудовское във Волноваханския район на Донецка област, съобщиха за руската служба на Би Би Си няколко източника, запознати със ситуацията.

В този момент на полигона са се намирали военнослужещи от 36-та гвардейска мотострелкова бригада (военно подразделение 06705), чието постоянно местонахождение е град Борзя в Забайкалския край.

По време на удара военнослужещите от 4-та, 5-та и 6-та рота на тази бригада бяха строени на полигона и очакваха пристигането на командира на 29-та армия на Източния военен окръг генерал-майор Олег Моисеев.

"Командирите се подредиха в чисто поле", коментира инцидента един от оцелелите военнослужещи във видеозапис, който е направил и с който разполага Би Би Си.

Руската служба на британската медия разполага с повече от 10 снимки и видеоклипове от плаца, направени веднага след удара - на тях се виждат десетки загинали хора, но по етични причини не ги публикува. Според различни оценки, включително на самите войници от 36-та бригада, в резултат на удара може да са загинали поне 60 души, а други десетки са ранени.

FT: Русия побеждава Украйна в електронната война и отклонява ракетите HIMARS от курса

FT: Русия побеждава Украйна в електронната война и отклонява ракетите HIMARS от курса

Украйна също бележи успехи в тази област

Украинските власти не са коментирали случилото се.

Няколко часа след удара по полигона край село Трудовское руският президент Владимир Путин проведе среща с министъра на отбраната Сергей Шойгу, по време на която ръководителят на военното ведомство разказа за успехите на руската армия в Авдеевка и други райони на зоната на конфликта.