Съветникът на ръководителя на президентската канцелария Михаил Подоляк коментира в петък спекулациите в анонимни канали в Telegram за смъртта на руския президент Владимир Путин.

"Информационно това е незначителен епизод. И като цяло всичко, което се отнася до живота и смъртта на Путин или до неговата болест - това абсолютно не засяга нищо. Тоест цялата тази сегашна ситуация ще се играе до унищожаването на по-важното: разрушаване на структурата на сегашната руска държава, която е класическа авторитарна държава с известна причина", каза той, цитиран от УНИАН.

Подоляк е убеден, че това ще бъде унищожено и съответно самата смърт на Путин само ще ускори процесите на разлагане на Руската федерация.

"Това ще бъде интегрален и неудържим процес, но като информационно послание още веднъж подчертава, че това е по-скоро литературен феномен, като да видиш как абсурдните теми живеят в дискусионна среда", добави той.

Кремъл отхвърли спекулациите, че Путин е болен и използва двойници

Кремъл отхвърли спекулациите, че Путин е болен и използва двойници

Руски телеграм канали твърдят, че той е имал сериозен здравословен проблем в неделя вечерта

Припомняме, че Кремъл отхвърли спекулациите за здравословното състояние на президента Владимир Путин, заявявайки, че той е здрав и е добре. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, в редовен разговор с репортери, също отрече предположенията, че президентът е използвал двойници, наричайки това "абсурдна измама".

Путин, който е тренирал джудо и отдавна е култивирал имидж на "човек на действието", навърши 71 години на 7 октомври. Той поддържа интензивен график от срещи и публични изяви, много от които по телевизията.

Неотдавнашната му програма включваше посещение в Китай миналата седмица, със спирания в два руски града на връщане.

В интервю от 2020 г. Путин отрече дългогодишните слухове, че използва двойници, въпреки че каза, че му е бил предлаган шанс да използва такъв в миналото от съображения за сигурност.

През април тази година отново се наложи на Песков да опровергава слухове за двойници на руския президент - това са "поредната лъжа", а Путин е в завидно здраве, увери тогава говорителят на Кремъл.