На 27 февруари комисията по национална сигурност на Върховната рада (украинския парламент) проведе първото заседание, на което бяха разгледани поправки в законопроекта за мобилизацията. Секретарят на комисията Роман Костенко съобщи, че са били подадени общо 4195 редакции. Това съобщава УНИАН.

В коментар за РБК-Украйна той отбеляза, че много от тези поправки се дублират, някои са различни по форма, но еднакви по същество. Заради тези тенденции беше е било решено те да бъдат разделени на блокове, след което комисията да гласува всеки един от тях.

"Днес комисията взе решения блок по блок по отделни области. В бъдеще, разбирайки окончателното решение, ние или ще вземем предвид, или няма да вземем предвид измененията, направени от народните депутати. Днес преминахме само част от тези блокове", обясни той.

Военните в Украйна призовават за ускорено гласуване на мобилизацията

Военните в Украйна призовават за ускорено гласуване на мобилизацията

Нямаме време, припомниха от министерство на отбраната

Комисията не е подкрепила правилото за ограничаване на правата на хората от съдилищата. Става въпрос за блокиране на сметки и ограничаване на пътуването на хора в чужбина. Всички правила обаче са спорни, така че сега говорим за предварително гласуване. Например, тъй като Кодексът за административните нарушения или Наказателният кодекс съдържат членове за отговорност за нарушаване на изискванията за мобилизация, като опция се предлага увеличаване на размера на глобите, а не ограничаване на правата на военноотговорните.

"Обсъдихме въпроса за функционирането на електронния акаунт и комисията гласува регистрацията в този офис да е право, а не задължение. Повдигна се и въпросът за електронните призовки и се реши да няма електронни призовки. , Но има опция, която ще се прилага само за тези, които са регистрирали електронен акаунт, тъй като такова лице е избрало подходящата форма на комуникация с TCC.В допълнение, правата на полицията и TCC по отношение на процедурата за издаване на заявлението бяха обсъдени", допълни секретарят на комисията.

Предвид значителния брой поправки, те ще бъдат разгледани поне до края на тази седмица.

Не постигнаха съгласие и по въпроса за ограничаване на консулските услуги за украинци в чужбина. Този въпрос също ще бъде обсъждан в бъдеще.

Припомняме, че през декември стана ясно, че Украйна трябва да прати на фронта още 500 000 военни. 

Украйна удължи военните действия и мобилизацията с още 90 дни, считано от 14 февруари.

Президентът Володимир Зеленски за първи път обяви военно положение и обща мобилизация на 24 февруари 2022 г., след като започна войната с Русия. Оттогава мярката е удължавана многократно.

Преди това украинският парламент удължи военното положение и мобилизацията от ноември 2023 г. до 14 февруари 2024 г.

На 5 февруари Зеленски внесе предложение в парламента за удължаване на двете мерки с още 90 дни.

Депутатът Ярослав Железняк заяви, че това е десетото гласуване на военно положение в парламента от началото на войната.

Законът за мобилизацията е внесен в украинския парламент

Законът за мобилизацията е внесен в украинския парламент

Документът претърпя редакции, след като някои мерки не бяха одобрени

Съгласно военното положение украинските мъже на възраст между 18 и 60 години, с някои изключения, нямат право да напускат страната, тъй като могат да бъдат призовани за военна служба.

Според спекулации, и жените ще бъдат призовавани в армията, но Киев отрече да има такива намерения. 

Обсъждаше се и дали и как ще бъдат връщани от чужбина украинските граждани. 

Президентът Володимир Зеленски за първи път публично назова загубите на украинските въоръжени сили за две години война. 31 хиляди украински военнослужещи са загинали от 24 февруари 2022 г., когато Русия нахлу в Украйна до вчера 25 февруари 2024г.

Киев трябва да мобилизира още 500 000 войници

Киев трябва да мобилизира още 500 000 войници

Това заяви Зеленски на пресконференция за края на 2023 г.

Зеленски противопоставя и информацията за руснаците - поне 180 000 руснаците са загинали на фронта, а още около 500 000 са били ранени.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова го обвини в лъжа по отношение на военните загуби при агресията на Русия. Захарова заяви, че всеки гражданин на Украйна, особено тези на Запад, разбира предполагаемата измама на Зеленски. Тя твърди, че Зеленски гледа на своите граждани не като на хора, а като на единици, които да осигурят западно финансиране, като го обвинява, че умишлено е занижил данните за военните загуби, за да продължи да получава финансова подкрепа.