Беларус засилва агресивната си и милитаристична реторика преди първата годишнина от руската инвазия в Украйна, но Киев не вижда непосредствена заплаха от своя северен съсед. Това заяви Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, съобщава "Ройтерс".

Изявлението му идва, след като Беларус обяви, че Украйна е струпала значителна група войски близо до общата им граница и предупреди за заплаха за своята сигурност.

"Не виждаме никакви логистични действия в Беларус, насочени към формиране на ударна сила. Нито забелязваме струпване на оборудване, необходимо за провеждането на сухопътна офанзива", посочи Подоляк.

Беларус недоволства от украински войски по границата

Беларус недоволства от украински войски по границата

Предупреждава за риск от въоръжени провокации, които могат да прераснат в гранични инциденти

"Официално Минск неотклонно подкрепя Русия от информационна страна. Въпреки това ние държим северното направление (към Беларус) под специален контрол", отбеляза той.

По-рано днес стана ясно, че Беларус създава ново формирование на доброволчески сили за териториална отбрана. Президентът на страната Александър Лукашенко обясни, че целта е всеки да знае как да "борави с оръжие", да има готовност да отговори на агресия и да поддържа обществения ред в мирно време.

През декември Александър Лукашенко заяви, че броят на "провокациите" в близост до украинската граница нараства.

По негови думи Киев "използва всякакъв претекст, за да въвлече войските на НАТО в конфликта".

Беларус влиза във войната срещу Украйна, ако...

Беларус влиза във войната срещу Украйна, ако...

Лукашенко плаши със сурово отмъщение при агресия срещу Минск