Беларус създава ново формирование на доброволчески сили за териториална отбрана, съобщава "Ройтерс".

Президентът на страната Александър Лукашенко обясни, че целта е всеки да знае как да "борави с оръжие", да има готовност да отговори на агресия и да поддържа обществения ред в мирно време.

"Ситуацията не е лесна. Неведнъж съм казвал: всеки мъж - и не само мъжете - трябва да може поне да борави с оръжие. Най-малкото, за да защити семейството си при нужда, дома си, собствената си земя и, ако е необходимо, страната си", подчерта Лукашенко на заседание на Съвета за сигурност.

Лукашенко, който позволи на Русия да използва Беларус като плацдарм, за да изпрати войски в Украйна преди година, често е казвал, че армията му ще се ключи във военните действия само ако страната бъде нападната. Той отбеляза и че "опитът" в Украйна изисква допълнителна защита.

"В случай на агресия отговорът ще бъде бърз, суров и адекватен", увери вчера Лукашенко.

Беларус влиза във войната срещу Украйна, ако...

Беларус влиза във войната срещу Украйна, ако...

Лукашенко плаши със сурово отмъщение при агресия срещу Минск

Министърът на отбраната Виктор Хренин заяви, че силите за териториална отбрана ще наброяват 100 000-150 000 доброволци или повече, ако е необходимо. Предвижда се да има такова паравоенно формирование идеално във всяко село и град.

Професионалната армия на страната включва около 48 000 войници и около 12 000 военнослужещи на държавните граници.

Начело на Беларус от 28 години, Лукашенко е най-дълго управлявалият лидер в Европа. Той обаче зависи от Русия политически и икономически и именно подкрепата на руския президент Владимир Путин му помогна да задържи властта при масовите продемократични протести в страната през 2020 г.

Зависимостта на Миск от Москва засили страховете в Киев, че Путин ще окаже натиск върху Лукашенко да се присъедини към нова наземна офанзива и да отвори нов фронт в руската инвазия в Украйна.

"Елементите на Студената война - надпреварата във въоръжаването и ядреното изнудване от страна на лидерите на отделни западни държави, се върнаха в съвременния международен дневен ред", отбеляза вчера Лукашенко.

Европейският съюз, Съединените щати и други наложиха санкции за милиарди долари на бившата съветска държава заради подкрепата ѝ за войната на Русия срещу Украйна.

Беларус и Русия укрепват съвместните сили за противовъздушна отбрана

Беларус и Русия укрепват съвместните сили за противовъздушна отбрана

Зенитно-ракетните подразделения са напреднали в определени райони, заемайки бойно дежурство